Zonnepanelen

Opstelling met 3 x 4 zonnepanelen van de drie meest voorkomende types in Nederland: Mono kristallijn; Poly kristallijn en CIS. De twaalf zonnepanelen zijn in drie rijen van vier stuks […]

Omschrijving

Opstelling met 3 x 4 zonnepanelen van de drie meest voorkomende types in Nederland: Mono kristallijn; Poly kristallijn en CIS.

De twaalf zonnepanelen zijn in drie rijen van vier stuks geplaatst op een montage opstelling die je tegen zou kunnen komen op elk plat dak. Voor het omzetten van de energie is gekozen voor een systeem waarbij achter elk zonnepaneel een optimizer zit, deze optimizers worden aangesloten op een centrale omvormer. De optimizers zorgen ervoor dat de maximale energie uit elk zonnepaneel wordt gehaald. Dit wordt gedaan op basis van het “fixed string voltage”. Een ingenieus systeem gebaseerd op de wet van Ohm.

Bovenal kun je met dit systeem de opbrengst per zonnepaneel uitlezen via je PC, tablet of smartphone. De communicatie verloopt via de DC bekabeling tussen de optimizers onderling en de omvormer. Extra bekabeling is dus niet nodig.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam gebruikt deze functionaliteit voor het testen van verschillende types PV-panelen. Bij verschillende weertypes en bij verschillende hellingshoeken zullen de verschillen zichtbaar worden.

Deze methode is minder nauwkeurig dan de geijkte meetapparatuur maar geeft een goed beeld van de opbrengst van een zonnestroomset zoals die in de praktijk bij jou en mij op het dak kan liggen.

De complete set bestaat uit:

Panelen:

Mono: 4x Ulica – UL260M – 60
Poly :4x Yingli – YL260P -29b
CIS :4x Solar Frontier – SF 170-S

De optimizers:

12 x SolarEdge P405

De Omvormer:

1 x SolarEdge SE 3000