Zonnestroom met financieel voordeel voor MKB bedrijven in Friesland

Dinsdag 19 januari 2016 kwamen zo’n 50 installatiebedrijven uit Friesland naar Leeuwarden voor de bijeenkomst Zonnestroom voor de installatiebranche. Friesland wil 25% duurzame energie opwekken in 2025. ‘Dit stimuleren we met financieel voordeel voor MKB bedrijven die de keuze maken voor zonnestroom’, aldus Michiel Schrier, gedeputeerde van de Provinsje Fryslan. ‘Daarvoor zijn professionele adviespartners zonnestroom voor het MKB nodig’, is de aanvulling van Paul Molenaar van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Klik hier voor een foto impressie

FSFE: geld lenen voor zonnepanelen
In september 2014 is het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) van start gegaan. ‘Wij zijn een investeringsfonds voor duurzame energie, zo stelt Roderik Wuite van FSFE zich voor. ‘Geld lenen voor zonnepanelen is mogelijk voor MKB bedrijven die in Friesland zijn gevestigd. Er moet sprake zijn van een verbruik van 35.000 – 75.000 kWh. De minimale investering bedraagt 37.500 euro en de minimale lening van FSFE is 17.500 Euro (67%)’. Voor mee informatie over geld lenen voor zonnepanelen voor het MKB: www.fsfe.frl

Klik hier voor de presentatie van FSFE

Financiële proposities
Naast het FSFE zijn er andere financieringsmogelijkheden voor zonnestroom voor het MKB in Friesland. Er zijn investeringsmaatregelen zoals bijvoorbeeld crowd funding, geldgroenwassen, ESCO en fiscale korting. Een andere mogelijkheid is het financieren van de exploitatie door saldering, postcoderoos en SDE+. ‘Stem de financieringsmogelijkheid af op de vraag van de klant’ is het advies van Jadranka Cace, projectleider van Zonnestroom voor het Friese MKB.

Klik hier voor de presentatie Zonnestroom voor het Friese MKB

Vakmanschap
Het plaatsen van zonnepanelen vraagt om deskundig vakmanschap. ‘Laten we de MKB bedrijven helpen met zonnestroom vanuit een netwerk van installatiebedrijven met een keurmerk’, is de oproep van Paul Molenaar. ‘Geschoolde medewerkers maken immers het verschil’. ROC Friese Poort Bedrijfsopleiding verzorgt onder andere de cursussen ‘Zonnepanelen: installatie op dak’ en ‘Zonnepanelen: aansluiting op het net’ in Leeuwarden.

Klik hier voor de presentatie over opleidingen

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis bestaat uit duurzame technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland. ‘Bedrijven kunnen altijd werken met de laatste duurzame technieken in het Duurzaam Doen Huis. Bovendien maakt het Duurzaam Doen Huis duurzame technieken zichtbaar’, licht Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam, toe. ‘En dat allemaal in Leeuwarden’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.