Zonnepanelen in de praktijk voor studenten Smart Energy

‘Binnenkort begint onze eindstage’, vertelt Remco de Vries, student Smart Energy van ROC Friese Poort. ‘Als voorbereiding hierop willen de studenten vooral in de praktijk met duurzame technieken aan de slag’, vult Pieter Hoekstra, docent Smart Energy, aan. ‘Samen met Centrum Duurzaam is een praktijkprogramma met bedrijven opgezet op het gebied van zonnepanelen, warmtepompen en airco’s en windenergie’. Woensdag 11 januari 2023 ontving Vriezon de Smart Energy studenten voor een praktijkmiddag over zonnepanelen.

Slimme woningen en gebouwen
‘Woningen en gebouwen worden steeds slimmer qua energiehuishouding’, stelt Jan Slager van Vriezon. ‘Naast de wc doorspoelen en de kraan openzetten wekken woningen en gebouwen tegenwoordig energie op met zonnepanelen’. De volgende stap is het opslaan van opgewekte energie. ‘Met intelligente software is het mogelijk om apparaten en installaties aan te zetten op het moment dat er veel energie opwek is’.

Zonnepanelen in de praktijk
‘Er zijn 3 verschillende type zonnepanelen systemen’, legt Jan Slager uit. Deze 3 systemen zijn: string, optimizer en micro omvormers. ‘Jullie gaan vanmiddag zelf zonnepanelen leggen op een schuin dak inclusief omvormer en aansluiten op de meterkast. Een tip is om de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen. En zorg voor een brandvrije achtergrond bij het plaatsen van de omvormer. Als onze monteurs naar klanten gaan bouwen ze eerst de steigers op in het kader van veiligheid. Bij het plaatsen van de zonnepanelen maken ze gebruik van een legplan’.

MKE Technicus Smart Energy
‘Studenten die kiezen voor deze vernieuwde opleiding kiezen voor een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt Pieter Hoekstra uit. Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren. ‘Gedurende de opleiding krijgen de studenten een coach voor persoonlijke en vakinhoudelijke begeleiding. In leerjaar 3 en 4 lopen de studenten een betaalde stage bij de installatiebedrijven die participeren in deze opleiding. Na het afronden van de opleiding zijn de studenten vrijwel zeker van een baan’. Naast leren door theorie en praktijkonderwijs in de technische werkplaatsen leren de studenten in het Duurzaam Doen Huis en door levensecht projectonderwijs. Heb je een VMBO of Havo diploma, kies dan voor MKE Technicus Smart Energy.

Bedrijven
Onderstaande bedrijven nemen deel aan de vernieuwde opleiding Smart Energy. Ze participeren in werkgroepen om het curriculum, de coaching en werving van studenten vorm te geven. De deelnemende bedrijven zijn:

Bouma technisch installatiebedrijf
Damstra installatietechniek
DRS installatietechniek
Equans
Ewald bv
ITBB
Pranger-Posier installaties
Sijperda-Hardy Adviesbureau
Spie
P. de Vries installatietechnieken bv
V.d. Weerd installatietechniek
Technisch buro Zonderland bv

Levensecht onderwijs
Praktijkmiddagen, zoals deze bij Vriezon over zonnepanelen in de praktijk, zijn voorbeelden van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.