Workshop woningverduurzaming voor werknemers De Huismeesters uit Groningen
Op dinsdag 9 juli 2019 bezochten 19 werknemers van de Groninger woningcorporatie De Huismeesters het Duurzaam Doen Huis. Op deze locatie van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort maakten zij kennis met de vele mogelijkheden op het gebied van woningverduurzaming.
Trias Energetica
De woningbouwvereniging wil haar personeel meer competenties bijbrengen qua duurzame technieken. Na een korte zoektocht kwamen ze uit bij de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning van ROC Friese Poort. ‘De bezoekers uit Groningen onderzochten tijdens de workshop welke verduurzamingsmaatregelen toepasbaar zijn in een woning’, aldus docent Installatietechniek Durk Reitsma. ‘Hiervoor liet ik hen kennis maken met de Trias Energetica, een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Deze stappen zijn respectievelijk: beperking van het energieverbruik, toepassing van duurzame energiebronnen en – indien nodig- een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.’
Case
De werknemers gingen na de uitleg van Durk aan de slag met een case. Dit voorbeeld betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen op de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten op de bovenverdieping van enkelglas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget van 18.000 euro ter beschikking.
Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de werknemers betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor zonnepanelen en douche warmteterugwinning. In het laatste geval zorgt de warmte van wegstromend douchewater voor de opwarming van het koude aangevoerde water. De ketel hoeft hierdoor minder energie te verbruiken.
Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Zij werken hier met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. De locatie dient als praktijk- en kenniscentrum in de regio. Daarmee vervult Centrum Duurzaam één van de beloftes van ROC Friese Poort.