Workshop woningverduurzaming voor studenten Mechatronica Sneek in Duurzaam Doen Huis

Op woensdag 17 april 2019 bezochten 17 studenten Mechatronica van ROC Friese Poort-vestiging Sneek het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Daar volgden de studenten de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Bekijk hier een foto-impressie van de workshop

Woningverduurzaming
De studenten volgden de workshop over woningverduurzaming bij Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort. Hij liet de jongeren aan de hand van een case het Duurzaam Doen Huis ontdekken. Welke duurzame maatregelen leveren in hun eigen thuissituatie mooie resultaten op? Al snel begrepen de workshopdeelnemers dat het gebruik van led-verlichting een aantrekkelijke optie is. Ook het vervangen van – slecht isolerend – enkelglas is aan te bevelen. Bovendien maakten de jongeren kennis met duurzame technieken als warmtepompen, zonneboilers en een HRe-ketel. Tijdens de workshop gingen de studenten aan de slag met een fictief budget van 10.000 euro. Van dat bedrag stelden ze een pakket geschikte verduurzamingsmaatregelen in hun leefsituatie samen.

CO2-uitstoot
Het resultaat van de studenteninspanningen mocht er zijn, zegt docent Reitsma. ‘Gemiddeld reduceerden de studenten de CO2-uitstoot van de voorbeeldwoning met 60 à 70 procent.’ Maatregelen die ze hiervoor inzetten waren onder meer de inzet van zonnepanelen, led-verlichting, vloerverwarming en goede isolering.

Leerzaam
Emrah Sönmez, docent Mechatronica bij ROC Friese Poort, vindt het bezoek aan Centrum Duurzaam waardevol. ‘Het is een leerzame middag voor de jongens. Zij zien hier welke verduurzamingsmogelijkheden bestaan. Bij hun toekomstige stagebedrijf gaat ze deze kennis toepassen. Daar gaan zij namelijk een verbeteringsvoorstel op het gebied van duurzaamheid uitwerken. Het doel is uiteraard dat het stagebedrijf hun plan daadwerkelijk uitvoert.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.