Workshop verduurzamen woning voor Grieneko

‘Met deze workshop willen we bewoners bekend maken met de (on)mogelijkheden van woningverduurzaming’, vertelt Durk Reitsma van ROC Friese Poort. ‘De workshop helpt mensen om een eigen plan te maken om de eigen woning te verduurzamen’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Donderdag 24 maart 2022 volgden 2 groepen leden van Grieneko in het Duurzaam Doen Huis de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Energietransitie
‘Omdat we als mensheid te veel CO2 uitstoten zijn we nu volop bezig met de energietransitie’, stelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dit is een ingrijpende verandering van ons energiesysteem: van fossiele energiebronnen zoals gas naar duurzame en CO2- neutrale energiebronnen. Dit is de belangrijkste reden om te verduurzamen. Bovendien levert verduurzaming van woningen een aanzienlijke besparing op. De nieuwe energievoorziening van onze woningen en gebouwen is gasloos, energieneutraal, all electric en nul op de meter.

Trias Energetica
‘Ga op zoek naar welke verduurzamingsmaatregelen toepasbaar zijn in jullie eigen woonsituatie’, zo daagt Reitsma de leden van Grieneko uit. ‘Allereerst laat ik jullie kennismaken met de Trias Energetica, een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Deze stappen zijn respectievelijk: beperking van het energieverbruik, toepassing van duurzame energiebronnen en – indien nodig – een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.’

Woningverduurzaming
Vervolgens gingen de leden van Grieneko aan de slag met een case omtrent woningverduurzaming. ‘Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C’, aldus Reitsma. ‘De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen bij de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten bij de bovenverdieping van enkelglas. Aan de leden van Grieneko de taak om betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget van 10.000 euro ter beschikking.

Verduurzamingsmaatregelen
Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de leden van Grieneko betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor lage temperatuur verwarming en waterzijdig inregelen. Bij laatstgenoemde maatregel stroomt door alle radiatoren precies de juiste hoeveelheid warm water die nodig is om ruimtes op optimale wijze te verwarmen. ‘Heb meer inzicht verkregen in de juiste volgorde van duurzame maatregelen’, aldus 1 van de leden van Grieneko. ‘Ga met deze eerste aanzet van jouw verduurzamingsplan in gesprek met een onafhankelijk iemand. Of gebruik een energiecoach als klankbord’, is de tip van Reitsma.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.