Workshop van Centrum Duurzaam tijdens opening Energiecafé Dokkum

Op vrijdag 12 april 2019 vond de officiële opening plaats van het Energiecafé in de voormalige Prins-fabriek in Dokkum. Het Dokkumer Energiecafé is een initiatief van Elkenien Grien. De stichting geeft kosteloos laagdrempelige, duurzame en onafhankelijke adviezen. Tevens kunnen duurzame producten van regionale bedrijven in het café worden gepresenteerd.

Trias Energetica
Roeland Westra van ROC Friese Poort gaf een workshop over de Trias Energetica. Aan de hand van een bordspel moesten deelnemers energieopties indelen in de juiste categorie. De Trias Energetica biedt hiervoor drie mogelijkheden. Dit driestappensysteem bestaat uit het minimaliseren van het energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen. Ook vertelde Westra hoe het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam studenten duurzame kennis verschaft.

Divers publiek
Circa 50 belangstellenden woonden de opening van het Energiecafé bij. In het publiek zaten onder meer mensen uit het regionale bedrijfsleven, vertegenwoordigers van de gemeente Noardeast-Fryslân en provinsje Fryslân en het maatschappelijke initiatief Buurkracht. Ook inwoners van Noardeast-Fryslân met duurzame ideeën waren aanwezig.

Energiecafé
In het Energiecafé zijn onafhankelijke Energie-ambassadeurs die meedenken over mogelijkheden om energie en geld te besparen, om minder – of zelfs helemaal geen – gas te gebruiken of om zelf duurzame energie op te wekken. Vanaf vrijdag 19 april 2019 is het Energiecafé elke woensdag- en zaterdagmiddag open. Op verzoek komen de ambassadeurs ook bij mensen thuis, of bezoeken ze buurtverenigingen en dorpsbijeenkomsten. Elkenien Grien werkt hierbij samen met Buurkracht, het maatschappelijk initiatief dat energiewerkgroepen in dorpen en buurten ondersteunt.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.