Workshop duurzaam in je eigen huis

Wat voor cv-ketel hangt er in jouwhuis? En wat is een hre-ketel? ‘Tegenwoordig is men veel bezig met het verbeteren van de wereld en dat begint allemaal bij jezelf’, vertelt Jeannette Yntema , docent van ROC Friese Poort. ‘Door soms kleine aanpassingen te hanteren kun je al veel duurzamer leven en kun je ook nog eens een hoop geld besparen. Voor een ieder van ons is het goed om eens stil te staan bij de kleine dingen die we in ons huis kunnen aanpassen’. Maandag 6 februari 2016 volgde zij samen met haar collega’s een workshop duurzaam in je eigen huis in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Klik door voor een impressie van de workshop duurzaam in je eigen huis

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Jullie gaan ontdekken welke duurzame technieken er zijn om je eigen woning te verduurzamen’, zo daagt Richard de Vries docent Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort zijn collega’s uit. ‘Jullie gaan je in tweetallen verdiepen in een aantal duurzame technieken zoals douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. ‘Kijk naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie. En ontdek welke keuzes jullie maken voor welke duurzame technieken in jullie eigen huizen’. Deze praktische workshop een actieve werkvorm van Centrum Duurzaam in samenwerking met Tolsum Energie Advies en Oldenboom Meinesz.

Duurzaam Doen Huis
‘Elke woning gebruikt en verbruikt energie’, zegt Richard de Vries. Vanaf 2021 geldt in Nederland zeer energiezuinige nieuwbouw. ‘Dit noemen wel ZEN’. Dit zijn woningen die (bijna) energieneutraal of energieleverend zijn. Deze woningen dienen minimaal te voldoen aan de BENG-eisen. Hierbij gaat het om tevredenheid van bewoners door meer wooncomfort en een gezond leefklimaat. ‘We zien energie niet langer meer als een kostenpost maar als een unique selling point’. Deze ZEN woningen bestaan uit een mix van duurzame technieken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Verduurzamen raakt iedereen
Opening biobased brug Biosintrum

Comments are closed.