Workshop 3D printen bereidt VMBO leerlingen CSG Bogerman voor op examen

Op woensdag 21 februari 2018 gaf Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort een workshop over het gebruik van 3D printers bij CSG Bogerman in Sneek. Thorwald van der Tooren en Hendrik van Klaarbergen van ROC Friese Poort, die gespecialiseerd zijn in 3D printen en ontwerpen, verzorgden deze interactieve middag voor een 15-tal leerlingen.

3D printen in vernieuwde VMBO programma
‘In het vernieuwde VMBO programma is 3D printen een examenonderdeel’, vertelt Roelof Mulder van CSG Bogerman.   Voor het profiel vak produceren, installeren en energie – CSPE GL staat in het eindexamen een 3D print gedeelte. Leerlingen moeten een onderdeel tekenen met een 3D CAD programma en het getekende onderdeel printen op de dag van hun examen. ‘Wij hebben een BetaBox printer met twee extruders waardoor we met meerdere kleuren tegelijk kunnen printen’. De aansturing van deze printer gaat via een USB kabel of met SD kaart.

Voorbereiden op examen
‘We startten met een uitleg over de werking van de 3D printer zelf, het Fused Deposit Modeling principe (gesmolten plastic op laagjes tot er een 3D object ontstaat)’, legt Thorwald van der Tooren uit. Ook maakten de leerlingen kennis met de configuratie van de printer en de 3D print software van Maker Bot als voorbereiding op het printen zelf. Leerlingen herkenden deze techniek door de vergelijking met computer gestuurde freesbank technieken. Zo kregen de leerlingen een goed idee wat ze kunnen verwachten van het examen.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.