Van werkvoorbereider naar energietransitie installateur

Klanten een totaaloverzicht geven van duurzame oplossingen. ‘Dat is het doel van de cursus comfort en verduurzaming in de woning ’ zegt  Ity Duursema van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.’ Werkvoorbereiders van technische bedrijven uit Friesland volgden in november 2017 vier  praktijklessen in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort inclusief een gastles van IMI Hydronic over waterzijdig inregelen. Technea Duurzaam en Energie Service Friesland namen deel aan deze bedrijfscursus.

Comfort en verduurzaming in de woning
‘Deze bedrijfscursus geeft  werkvoorbereiders de kans om meer praktische vakkennis op te doen op het gebied van duurzame technieken’, vertelt Durk Reitsma van ROC Friese Poort. In het Duurzaam Doen Huis werken ze aan de praktijkcase ‘renovatie van een huis. ‘De werkvoorbereiders vertalen hierbij de vraag van de klant naar een totaal advies met inzet van duurzame technieken’.  De werkvoorbereiders pasten praktische kennis toe op het gebied van ruimte gestuurde  temperatuurregeling, lage temperatuur verwarming , hydraulisch inregelen. zonneboiler. transmissie, samenhang der onderdelen, warmtepompen, pelletketel en douche WTW

Waterzijdig inregelen
Gebouwen verbruiken 40% van de wereldwijde energie. Hiervan verbruiken verwarming, ventilatie en koeling 50% energie. ‘Onze gezamenlijke uitdaging is om gebouwen maar ook woningen, zowel nieuw als bestaand,  energiezuinig te maken’, stelt Erik Olden van IMI Hydronic vast. ‘Met waterzijdig inregelen maken we onze HR-ketels zo energiezuinig mogelijk’.  Waterzijdig inregelen zorgt voor optimalisatie van de CV-installatie door middel van een optimale watercirculatie. ‘Waterzijdig inregelen begint altijd met een leidingberekening’.

Warmtepomp
Een warmtepomp werkt met andere temperaturen (lager) dan een CV-ketel en ook hier zorgt waterzijdig inregelen voor optimalisatie . ‘Juist omdat de warmtepomp met een lagere temperatuur de ruimte moet verwarmen is het van belang dat we de juist benodigde hoeveelheid water door de afgifte unit sturen’, benadrukt Erik Olden. Waterzijdig inregelen is hier dan ook een “must” om de installatie zo energie zuinig te laten werken met een optimaal temperatuur comfort. Tijdens de training keken de studenten naar de verschillen in temperatuur en de daarbij gewenste Delta T over de afgifte unit.
Tevens hebben ze berekend wat de gevolgen zijn bij niet waterzijdig ingeregelde installaties en hoe een warmtepomp of CV-ketel hier op reageert

Klik door voor een foto impressie van de gastles waterzijdig inregelen door IMI Hydronic

Klik door voor de presentatie over waterzijdig inregelen van IMI Hydronic

Duurzaam Doen Huis
‘Naast studenten leiden we in het Duurzaam Doen Huis ook medewerkers van bedrijven op’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam uit. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving  waarin studenten en medewerkers van bedrijven altijd werken met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ze ontdekken met name welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.