Werktuigbouw studenten ROC Friese Poort Drachten ontdekken nieuwe duurzame technieken

Wat is duurzaamheid? In het algemeen en binnen het vakgebied werktuigbouw. ‘Wij leiden onze studenten niet alleen op voor een beroep en een vervolgopleiding. Onze studenten leren ook om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. We noemen dit loopbaan en burgerschap’, legt Anneke Apperloo, docent ROC Friese Poort Drachten, uit. ‘Vandaag gaan onze studenten ontdekken welke stappen ze zelf kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. Thuis en op het werk’. Maandag 19 december 2016 kwamen 15 tweedejaars studenten werktuigbouw van ROC Friese Poort Drachten naar Centrum Duurzaam voor een duurzaam dagprogramma.

Klik door voor een impressie van de duurzame dag  van Werktuigbouw

Wat doe jij aan duurzaamheid in je woning?
‘We wonen allemaal in een huis. Misschien ga je in de toekomst wel zelf een huis bouwen. Maar hoe duurzaam woon jij, is de vraag van Durk Reitsma, docent installatietechniek van ROC Friese Poort aan de studenten. Het is goed om je te realiseren dat duurzaamheid bij jezelf begint. En welke stappen zet jij om jouw huis te verduurzamen, vult Roeland Westra aan. ‘In het Duurzaam Doen Huis gaan jullie ontdekken welke duurzame technieken er zijn voor woningen en de kleine utiliteit’. De studenten ontdekten zelf dat woningen bestaan uit een mix van duurzame technieken. Voorbeelden van duurzame technieken zijn douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Nederland is Europees verplicht om vanaf 2020 bijna energie neutrale woningen te bouwen, de zogenaamde BENG maatregel. Dit zijn woningen die weinig tot geen energie verbruiken en die zelf hernieuwbare energie opwekken.

Wat is 3D printen?
‘3D is slimme technologie die een bijdrage levert aan energiebesparing’, legt Aan Kootstra van Frysklab uit. ‘Met 3D printen zetten we een digitaal bestand om naar een tastbaar object. Dit noemen we additive manufacturing’. De tweedejaars werktuigbouw studenten kregen de praktijkopdracht om een werkende flesopener te bedenken, te ontwerpen en te printen. Op basis van rapid prototyping liepen ze de stappen van idee, digitaal ontwerp, produceren (3D printen) en testen door. De studenten ontdekten dat de kern van 3D printen 3D tekenen is in bijvoorbeeld Solid Works of Revit. ‘Nu is het aan ons om te kijken naar de mogelijkheden van 3D printen in ons vakgebied van werktuigbouw’, aldus de studenten na afloop.

Loopbaan en burgerschap
Het MBO bereidt studenten niet alleen voor op de arbeidsmarkt. Naast beroep en vervolgopleiding ontwikkelen studenten in het mbo zich tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Een van de algemene eisen die dan naar voren komt is loopbaan en burgerschap. Bij burgerschap komen een viertal burgerschapsdimensies kijken: politiek-juridisch, economisch, maatschappelijk sociaal en vitaal burgerschap.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.