Werkbezoek CDA Statenfractie Fryslân in Duurzaam Doen Huis

‘Onze werkbezoeken doen we extern’, geeft Johan Tjalsma, fractievoorzitter van CDA Statenfractie Fryslân, aan. ‘Zo willen we vandaag met eigen oren en ogen horen en zien hoe ROC Friese Poort als MBO onderwijsinstelling duurzaamheid praktisch inpast in het dagelijks beroepsonderwijs. Wat zijn de actuele duurzame ontwikkelingen? En hoe sluit het MBO aan op de arbeidsmarkt?’. Donderdag 9 november 2017 brachten 7 leden van de Statenfractie CDA Fryslân een bezoek aan Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. In het Duurzaam Doen Huis volgden ze de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?.

Klik door voor een foto impressie van het werkbezoek van CDA Statenfractie Fryslân

Voorop lopen
‘Een van de vier beloftes van ROC Friese Poort is voorop lopen’, vertelt Dries Koster, directeur van ROC Friese Poort Leeuwarden. ‘Dit doen we door ontwikkelagenda’s per vakgebied vast te stellen’, vult Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam aan. ‘Samen met het bedrijfsleven vertalen we duurzame thema’s naar 100% levensecht onderwijs. Zo wakkeren we het verlangen van onze studenten aan en de frisse blikken van onze studenten verrassen het bedrijfsleven met nieuwe inzichten. Zo zijn we elke dag onderweg met onze studenten. Op weg naar het bedrijfsleven en een duurzame toekomst waarbij onze studenten met meerwaarde de arbeidsmarkt opgaan’.

In beweging
‘Met ons Duurzaam Doen Huis lopen we voorop’, zo stelt Durk Reitsma, docent van ROC Friese Poort. Het Duurzaam Doen Huis is een technische praktijkomgeving waar studenten en bedrijven altijd werken met de nieuwste technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en domotica. ‘ We zien dat de workshop ‘hoe verduurzaam ik mijn woning ‘ mensen in beweging zet. Ze weten welke stappen er nodig zijn om hun eigen woning te verduurzamen. En dat is nodig gezien het Energieakkoord dat stelt dat we in 2050 CO2-arm zijn’. Zo volgen bewoners van Camminghaburen uit Leeuwarden deze workshop in het kader van het verduurzamen van hun woningen naar Nul op de Meter. Dit is een verduurzamingstraject met Ekwadraat als initiatiefnemer.Naast deze workshop volgen medewerkers van bedrijven als Damstra Installatietechniek, Feenstra en Pranger Rosier technische trainingen en toolbox meetingen in het Duurzaam Doen Huis.

Centrum Duurzaam
Het Duurzaam Doen Huis is een van de zichtbare speerpunten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Centrum Duurzaam jaagt duurzaamheid aan en geeft duurzaamheid een plek in de onderwijsprogramma’s van ROC Friese Poort. ‘Duurzaamheid raakt iedereen en alle vakgebieden’, legt Roeland Westra uit. De workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning’ is ontwikkeld in samenwerking met Tolsum Energie Advies en Oldenboom. Andere speerpunten van Centrum Duurzaam zijn maandelijkse Duurzaam Doen Lezingen en 100% levensecht onderwijs in de vorm van innovatieprojecten met het bedrijfsleven.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.