Waterzijdig inregelen in de praktijk in het Duurzaam Doen Huis

De praktijk is de beste leerschool om te werken met technieken met nieuwe duurzame toepassingen. ‘En dat kan in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam in Leeuwarden’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, lachend.  Het Duurzaam Doen Huis is een uitdagende en inspirerende leerwerkomgeving met ongeveer 22 technische opstellingen met duurzame toepassingen gericht op energiebesparing, energie opwekking en energie opslag.  Achter elke technische opstelling staat een betrokken fabrikant. Dinsdag 31 mei 2016 verzorgde Erik Olden van IMI een praktijkles waterzijdig inregelen voor studenten Service Technicus niveau 4 uit Drachten.

Klik door voor een foto impressie van waterzijdig inregelen in de praktijk in het Duurzaam Doen Huis

Van theorie naar praktijk
‘Het inregelen van installaties heb ik in de les behandeld’, legt Hildo Proost, docent installatietechniek Drachten, uit. ‘De studenten hebben bijvoorbeeld veel aan de systemen gerekend. Maar het blijft abstract. Daarom nodig ik elk jaar de heer Erik Olden van IMI uit om vanuit de praktijk de connectie met de producten aan te geven. Dit jaar voor het eerst in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam om de theorie inzichtelijk te maken. Ook is er in het Duurzaam Doen Huis een praktische link mogelijk met duurzaamheid en wat de installatietechniek allemaal heeft te bieden’.

Waterzijdig inregelen voor woningbouw en utiliteit
‘We willen graag dat onze moderne HR-ketels niet alleen voor comfort zorgen maar ook energiezuinig zijn’, zo verwoord Erik Olden van IMI, de wens van woningbezitters en eigenaren en gebruikers van utiliteit. Waterzijdig inregelen is dan ook een absolute must om een optimale warmte afgifte naar en van de radiator mogelijk te maken. Voor utiliteit is de theoretische benadering dezelfde als bij woningbouw. ‘Maar let op, gebruik bij grote vermogens c.q. grote waterhoeveelheden een inregelafsluiter in plaats van een radiatorkraan’, zo tipt Erik Olden de studenten.  Op het demonstratiebord zien de studenten dat de TA Modulator geschikt is voor grote hoeveelheid liters water en dat deze altijd dezelfde liters water doorlaat ongeacht drukschommelingen aan de intrede kant. Een handige praktijkervaring om te onthouden en zelf toe te passen in de praktijk.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.