Waterstoftechnologie als keuzedeel in het MBO

Op dinsdag 30 oktober 2018 was er een bijeenkomst rondom de ontwikkeling van onderwijs waterstoftechnologie voor het MBO vanuit Energy College bij Noorderpoort Automotive & Logistiek. Maar liefst 70 deelnemers vanuit onderwijs, bedrijven, training & educatie en overheid deelden kennis, dachten na en maakten afspraken over de korte termijn ontwikkeling van het nieuwe keuzedeel waterstoftechnologie en de verdere ontwikkeling van aansluitend onderwijs.

Meerjarig programma
De ontwikkeling van onderwijs waterstoftechnologie maakt deel uit van een meerjarig programma waarin door het Energy College de komende vier jaar 3.400 vakmensen worden opgeleid die in Noord-Nederland aan de slag kunnen bij de overstap van fossiele naar duurzame energie. Het gaat om een gezamenlijk project van noordelijke mbo’s, bedrijven, provincies en gemeenten.  Energy College is een samenwerkingsverband tussen de noordelijke ROC’s en AOCs.

Waterstofauto als levensecht project
‘Leren in en door levensechte situaties zoals het maken van een waterstofauto staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs ’, vult Cor Scholte docent van ROC Friese Poort aan. ‘Dit is leren op school aan een levensecht project zoals de waterstofauto in samenwerking met het bedrijfsleven zoals Holthausen en Frisian Motors. Vooral tijdens de praktijkdagen bij beide bedrijven leren onze studenten over hoogspanning, regeltechniek, constructie, installatietechniek, engineering en aandrijftechniek. Voor dit schooljaar passen we de waterstofunit toe binnen onze ECOkubus’. Naast technisch vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.