Waterstofauto ROC Friese Poort rijdt eerste fossielvrije meters

Op vrijdag 29 juni 2018 presenteerden studenten Mechatronica van ROC Friese Poort hun zelf gemaakte waterstofauto. Zo’n 25 studenten werkten het afgelopen half jaar hard aan de realisatie van het fossielvrije voertuig. Met deskundige begeleiding van Holthausen en Frisian Motors. Het doel: nieuwe, duurzame technieken in de praktijk leren en meedoen aan de Elfwegentocht op 2 en 14 juli. Op 2 juli rijdt de waterstofauto mee met de stoet van Groningen naar Leeuwarden en op 14 juli met de Elfwegentochtparade.  De waterstofauto is een innovatieproject van Centrum Duurzaam en de opleiding Mechatronica van ROC Friese Poort.

Foto impressie:
Klik door en kijk mee met de eerste fossielvrije meters van de waterstofauto

Film van de eerste meters:
Feestelijke onthulling: waterstofauto maakt eerste fossielvrije meters

Waterstof is de toekomst
‘Waterstof is de toekomst. En studenten zijn de toekomst. Daarom willen we dat onze studenten nu al kennismaken met deze nieuwe technieken. Ze leren wat een brandstofcel is, maar ook wat de veiligheidseisen en de gevaren zijn’, geeft docent Cor Scholte aan. De kritische werkzaamheden waarbij veiligheid belangrijk is, vonden plaats bij Holthausen onder begeleiding van ervaren monteurs. Geert Jan Hardenberg van Holthausen is enthousiast over het initiatief van ROC Friese Poort om een waterstofauto te maken. ‘We vinden het leuk om vanuit Holthausen kennis te delen met studenten en ze te leren hoe ze deze kennis kunnen toepassen.’ De waterstofunit die de studenten ontwikkelden is flexibel en kan voor meerdere toepassingen ingezet worden.

Elfwegentocht
‘Volgende week gaat Fryslân twee weken lang reizen op niet-fossiele brandstoffen’, vertelt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Dat betekent twee weken lang voortbewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid. ‘Jullie laten met de waterstoauto zien dat het kan’. Fryslân blinkt nu al uit in fossielvrije voertuigen. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland de voordelen van duurzaam vervoer laten zien zodat ze zelf de stap naar duurzaam vervoer ook sneller maken’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.