Waterstofauto en BBQ op waterstof op jaarconferentie Techniekpact

Er is een steeds grotere behoefte aan technische vakmensen. Volgens cijfers van het UWV waren er in het laatste kwartaal van 2017 ongeveer 13.300 openstaande vacatures voor ICT beroepen en zo’n 60.800 voor de technische beroepen. Daarom maakten de partners van het Techniekpact maandag 18 juni 2018, 5 jaar na de lancering, tijdens de Jaarconferentie op het TT Circuit in Assen bekend dat zij op vier thema’s door acties sneller resultaten willen realiseren. Deze thema’s zijn: instroom techniek en technologie verhogen, grotere betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het technisch onderwijs, bevorderen van Leven Lang Ontwikkelen in de techniek en technologie, docententekort in de techniek verminderen, ook via hybride docenten. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat namen namens het kabinet “het Nationaal Techniekpact – Focus en versnellen” in ontvangst. Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort was aanwezig met de waterstofauto en de BBQ op waterstof.

Klik door voor een foto impressie van de waterstofauto en de BBQ op waterstof

Waterstofauto en BBQ op waterstof
‘In dit innovatieproject doen onze studenten praktijkervaring en nieuwe inzichten op met fossielvrij rijden op basis van accutechnologie en waterstof’, vertelt Cor Scholte van ROC Friese Poort. Bovendien werken de studenten in dit project samen met Holthausen en Frisian Motors. Vandaag laten we 2 toepassingen zien van waterstof: het omzetten van waterstof naar elektriciteit voor het laden van de accu’s van de waterstofauto en het verbranden van waterstof om een eitje te bakken op de BBQ. Zo aten Doekle Terpstra en Friso Douwstra van de gemeente Leeuwarden een broodje met een op waterstof gebakken ei.

Levensecht onderwijs
‘Met levensecht onderwijs willen we voorop lopen in technische ontwikkelingen zoals waterstof’, licht Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘En dat betekent dat onze studenten in dit levensechte waterstofproject samenwerken met Holthausen en Frisian Motors’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst.

Meer informatie over de jaarconferentie van het Techniekpact:
Nijpend tekort aan technisch personeel maakt versnelling noodzakelijk

Tekort techniekdocenten blijft hoofdpijndossier

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.