Waterstofauto aanwezig op open dag Energiecampus Leeuwarden

‘Onze waterstofauto past goed tussen deze fossielvrije voertuigen’, zegt docent Cor Scholte. ‘Zo laten we iedereen zien wat onze studenten al kunnen met waterstof’. Op zaterdag 7 september 2019 waren Scholte en Roeland Westra aanwezig bij de open dag van de onlangs geopende Energiecampus Leeuwarden. Namens Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toonden zij de waterstofauto aan belangstellenden, te midden van voertuigen op groengas en elektriciteit.

Fossielvrije voertuigen
Het parkeerterrein van de Energiecampus stond tijdens de open dag vol met fossielvrije voertuigen. Ter gelegenheid van de openstelling stond namelijk een editie van de Elfwegentocht On Tour op het programma. Een evenement waarbij mensen fossielvrij vervoer kunnen bewonderen én uitproberen. ‘Als Freon fan Fossylfrij Fryslân waren wij ook uitgenodigd’, legt Scholte uit. ‘Alle bezoekers van de open dag kwamen eerst langs ons. We hebben de hele dag veel vragen gehad over het waterstofvoertuig en mensen geïnspireerd.’

Het was niet het eerste evenement waarbij de waterstofauto aanwezig was. Eerder was het voertuig onder meer present tijdens het TT Festival, de opening van waterstoffabriek Hystock en een open dag van Frisian Motors. Ook nam het voertuig deel aan de Elfwegentocht in juli 2018.

Levensecht onderwijs
De totstandkoming van de waterstofauto is een voorbeeld van levensecht onderwijs, geïnitieerd door Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Door het maken van een waterstofauto werkten onze studenten met de nieuwste duurzame technieken, in samenwerking met het bedrijfsleven’, aldus Scholte. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’, vult projectleider Roeland Westra. ‘Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap van de studenten. Zo ontwikkelen de jongeren zich tot de vakmensen van de toekomst.’

Circulaire infrastructuur en materialen
Net als bij de rest van de Energiecampus stond bij de bouw van het kenniscentrum duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. Bij de Energiecampus Leeuwarden is dit onder meer vertaald naar de aanleg van circulaire infrastructuur. ‘De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum werd hergebruikt als nieuwe toegangsweg en fietspaden op het campusterrein’, vertelt Harm Beerda, directeur van Koninklijke Oosterhof Holman. De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum, gelegen op enkele kilometers van de Energiecampus Leeuwarden, wordt verwijderd en herverkavelt. Dit betekent circulair hergebruik van alle materialen. Daarnaast is gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong en gerecycled isolatiemateriaal. Ook staat het circulaire aspect centraal bij de inrichting van het pand.

Circulair ontwerp
Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden, ontworpen door Achterbosch Architecten, is een gasloos en demontabel gebouw en onderdeel van de Energiecampus. Er is veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Er is specifiek gekozen voor FSC-gecertificeerd hout van lokale oorsprong. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.