Waterstof auto in Dokkum op tweede dag Elfwegentocht

Op 2 juli 2018 de tweede dag van de Elfwegentocht, reisde Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort mee met de Provincie Groningen. ‘Ons speerpunt is waterstof waarmee we klimaatverandering een halt willen toeroepen’, vertelt Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen. De tour ging van Groningen naar Dokkum.

Provincietour Groningen naar Dokkum met waterstofauto en master Cor in NPO 2 reportage van 15 minuten

De energieprovincie van Nederland
Gedeputeerde Nienke Homan is gastvrouw en leidt de deelnemers aan de tour door zonnig Groningen. De provincie ziet zichzelf – ook in de toekomst – graag als dé energieprovincie van Nederland. In Groningen wekken we hernieuwbare energie op via windparken op zee die we deels omzetten in waterstof, legt Nienke Homan uit. ‘Met waterstof is vergroening mogelijk van de chemie, mobiliteit en het balanceren van ons energiesysteem’. Groningen heeft natuurlijk een dubbele urgentie, naast de omschakeling naar een duurzame energievoorziening moet ook de aardgasproductie sterk omlaag vanwege de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen.

Waterstof
Om te laten zien hoe Groningen werkt aan en met waterstof, reist de Groningen-tour langs praktijkvoorbeelden van omzetting naar en ook het gebruik van waterstof. Vandaar een bezoek aan de Nuon Magnum centrale waar plannen zijn om over vijf jaar één van de drie units volledig op waterstof te laten draaien. Als dat lukt, is het mogelijk om de centrale in een later stadium als superbatterij van duurzame energie te laten fungeren.

Opslag zonne energie
Datzelfde plan voert Zuidwending uit. Gedeputeerde Nienke Homan gaf samen met Gerard van Pijkeren van Gasunie het startsein voor de bouw van een elektrolyser. Zo is het mogelijk om energie van zo’n vijfduizend zonnepanelen om te zetten in waterstof om zo de duurzame energie op te kunnen slaan. Dit principe van power-to-gas als ‘batterij’ is van groot belang bij de omslag naar steeds meer duurzame energie.

Waterstof tanken
Ook is het van belang ook toepassingen te hebben voor waterstof en die zijn er. Vandaar het bezoek aan een tankstation voor waterstofbussen. Gemeente Groningen is koploper met waterstofwagens met een bus, veegwagen, twee bedrijfswagens en binnenkort een afvalwagen. De firma Holthausen gaf een demo tanken bij het waterstofstation, en hoogleraar Ad van Wijk benadrukte het belang van waterstof. Zowel de Wegenwacht als Rijkswaterstaat waren aanwezig met hun dienstwagens op waterstof en pleiten voor meer waterstoftankstations.

Gasloze toekomst
Dat we afscheid moeten nemen van het aardgas, hoef je de Groningers natuurlijk niet te vertellen. Bouwgroep Dijkstra Draisma is zo’n bedrijf dat hard werkt aan een gasloze toekomst. Toch ligt de grootste uitdaging volgens Dijkstra Draisma juist op het sociale vlak. In Dokkum vertelde Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma wat voor impact dit heeft. “Hoe halen we die miljoenen woningeigenaren over om over te stappen op hernieuwbare energie? We moeten bewoners overtuigen met een passende aanpak, prestatiegarantie en financieringsconstructie die daarbij past. Dit kan niet op individueel niveau, maar via een uitrol in de wijk’’ aldus Biense Dijkstra.

Dokkum als symbolisch keerpunt
De Groningers eindigen bij het keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum. De Friese en Groningse vlag gingen in top om het keerpunt naar een fossielvrije samenleving te markeren. Een praktijkvoorbeeld is de waterstof auto gemaakt door studenten van ROC Friese Poort. In dit innovatieproject leren studenten in samenwerking met Holthausen en Frisian Motors te werken met waterstof. ‘Deze nieuwe duurzame techniek kom je tegen in je toekomstige baan’, is de overtuiging van Cor Scholte van ROC Friese Poort.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.