Volop ideeën leerlingen CSG Bogerman over gedenkteken sluis Terherne
‘Vandaag denken de VMBO leerlingen van het CSG Bogerman na over een praktijkvraag van de Provinsje Fryslan in de vorm van een Challenge’, vertelt Germ Boersma van ROC Friese Poort. Dinsdag 29 januari 2019 gingen 80 leerlingen van CSG Bogerman van start met een praktijkvraag van de Provinsje Fryslan onder begeleiding van Frysklab: bedenk een passend gedenkteken bij de sluis van Terherne. ‘De volgende stap in het proces is dat onze bouwkunde studenten fungeren als technische adviseurs voor de leerlingen van CSG Bogerman’.
Klik door en beleef de Challenge levensecht
Gedenkteken sluis Terherne
‘Maak een passend gedenkteken bij de sluis van Terherne’, zo daagt Gerhard Pietersma van Provinsje Fryslan de leerlingen van CSG Bogerman uit. ‘Wij zoeken naar vernieuwende ideeën. Probeer anders te denken en houd rekening met duurzaamheid, circulair, onderhoudsarm en de relatie met Nije Slachte en de Tweede Wereldoorlog’. Op basis van design thinking en het CANVAS model pitchten de leerlingen van CSG Bogerman hun eerste idee na een brainstorm, een schets en het 3D printen van een onderdeel van het prototype.
Frisse ideeën
‘Het is jullie vandaag gelukt om buiten de kaders te denken’, zo complimenteert Gerhard Pietersma de studenten van CSG Bogerman. “Van de 18 ideeën zijn er 4 ideeën die eruit springen’. Zo ziet een groep leerlingen het gedenkteken als een plek voor het gezin met een educatieve glijbaan met water en het hergebruiken van de sluisdeuren voor een bank. ‘Een ander idee is zo realistisch alsof we er zelf bij zijn en teruggaan in de tijd. De symboliek spatte ervan af’. Ook de open koepel met een klimop van bloemen sprak de jury aan. Het 4e idee was een illusie waarbij je de situatie ziet zoals het was.
Voorlopige ontwerpen
Leerlingen van CSG Bogerman werken samen met studenten bouwkunde van ROC Friese Poort deze ideeen uit tot voorlopige ontwerpen. Op maandag 11 maart 2019 presenteren ze de voorlopige ontwerpen aan de Provinsje Fryslan op het provinciehuis, aldus Germ Boersma. ‘Met onder andere gedeputeerde Sietske Poepjes in de jury’.
Levensecht onderwijs
De Challenge is een onderdeel van levensecht onderwijs oftewel hybride leren. ‘Dit betekent dat een externe organisatie, zoals de Provinsje Fryslan, een praktijkvraag verstrekt aan studenten’, legt Roeland Westra uit. ‘Studenten werken in groepen, zoals bedrijven dat doen, aan een levensechte praktijkvraag’. Een Challenge vraagt naast vakmanschap ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten.
Sluis Terherne
Het oude complex en sluis doet tegenwoordig dienst als schiphuis van het provinciale Statenjacht. De provincie ontvangt zijn gasten op deze locatie en vaart met het statenjacht over de Friese wateren. Tijdens de laatste werkzaamheden zijn de ruïnes van het gebombardeerde sluiswachtershuisje weer blootgelegd. Provinsje Fryslan is met deze Challenge voornemens om deze prominenter in beeld te brengen en waardig gedenkteken te maken.