Volledige jaarlijkse warmtevraag mogelijk door gasloos en klimaatneutraal verwarmen

‘ Gasloos verwarmen van woningen, utiliteitsbouw, portiekwoningen en agrarische bedrijven’?  Spreken we dan over energieneutraal, klimaatneutraal of CO2neutraal’? Met deze vragen begon Jasper de Vries van Technea Duurzaam de Duurzaam Doen Lezing bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort op dinsdag 25 oktober 2016. Ongeveer 50 belangstellenden uit bedrijfsleven, overheden en natuurlijk studenten en docenten waren aanwezig om samen te zoeken naar antwoorden op deze duurzame vraagstukken.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing

Klimaatneutraal door biomassa
Klimaatneutraal betekent dat er geen sprake is van het extra toevoegen van stoffen aan de atmosfeer die het klimaat verstoren. Biomassa is klimaatneutraal omdat de CO2 afgifte nooit hoger is dan de CO2 opname van groeiende bomen. ‘Mijn eigen woning uit 1880 is hiervoor een mooie testcase. Sinds 2012 – 2013 zorgt de combinatie van biomassa en de zonthermische panelen voor de volledige jaarlijkse warmtevraag (verwarming en tapwater)’. Dit is meer dan energieneutraal. Energieneutraal hoeft namelijk niet CO2 neutraal of klimaatneutraal te zijn op het moment dat  opwekking en gebruik van energie niet op hetzelfde moment plaatsvinden.

Klik door voor de presentatie gasloos en klimaatneutraal met biomassa

‘Begin met stap 2 Trias Energetica’
In de TRIAS-energetica ligt de nadruk in eerste instantie op het beperken van de energie vraag (stap 1) waarna vervolgens gekeken wordt naar een duurzame opwekking (stap 2). Echter 100% van de emissie zit hem in de opwekker van energie.  ‘Vervang als eerste stap de fossiele opwekker door een klimaatneutraal alternatief om per direct geen klimaatschade meer aan te richten. Bovendien is de investering in eerste instantie lager’.  De behoefte aan brandstof neemt vervolgens af door  onze energiebehoefte zoveel als mogelijk te beperken (stap 1) en efficiënt te benutten (stap 3).

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.