VeVa Zorg studenten zetten eerste duurzame stappen in de gebouwde omgeving

‘We bereiden onze studenten voor als werknemer of ondernemer maar ook als mens’, vertelt Douwe Postma van ROC Friese Poort. ‘Duurzaamheid hoort ook bij deze voorbereiding op het werk en in de maatschappij’. Duurzaamheid begint thuis en gaat bijvoorbeeld over energie ‘Maar ook op school en op stage hebben jullie met duurzaamheid te maken’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Dinsdag 9 oktober 2018 volgden 25 studenten VeVa Zorg de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?’in het Duurzaam Doen Huis. Deze praktische voorbereiding is onderdeel van het keuzedeel Zorg Innovatie en Technologie.

Klik door en beleef zelf de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?’

Duurzaamheidsplan
‘We zijn op weg naar gasloze woningen en gebouwen in 2050’, zo schetst Durk Reitsma, docent van ROC Friese Poort, het toekomstbeeld. ‘Dat betekent dat we de bestaande woningen nu moeten verduurzamen. En dat doen we op basis van een stappenplan oftewel de Trias Energetica’. De eerste stap is het besparen van energie door vooral isolatiemaatregelen. Stap twee is het zelf opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en bio. De laatste stap is om technische installaties zo efficiënt mogelijk te laten werken. ‘Op deze manier realiseren we nul op de meter woningen of energieneutrale woningen’.

Energielasten verlagen

‘Wat zijn de gemiddelde energielasten van een hoekwoning in een periode van 10 jaar?’, is de vraag van Durk Reitsma van ROC Friese Poort aan VEVA Zorg studenten. ‘En waarom halen we die investering niet naar voren om vandaag te investeren in duurzame technieken. Ontdek welke keuzes er zijn in duurzame technieken om te komen tot een nul op de meter woning. Ga op zoek naar de energiemix en kijk naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie’. Een aantal duurzame technieken zijn douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Daarnaast zijn er bouwkundige maatregelen waaronder vloer-, wand- en dakisolatie. ‘Vanaf nu kijk je met duurzame ogen naar woningen en bedrijfspanden ’. Deze praktische workshop is een actieve werkvorm van Centrum Duurzaam in samenwerking met Tolsum Energie Advies en Oldenboom Meinesz.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Alle nieuwe inzichten die jullie vandaag opdoen helpen jullie om de volgende duurzame stap te zetten. Daarmee spelen jullie een actieve rol om de duurzame ambities van Nederland te realiseren’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.