Versnelde route naar duurzame onderwijsgebouwen

‘Bij onze nieuwbouwprojecten maken we elke keer nieuwe duurzame stappen’, legt Jaap van Bruggen van ROC Friese Poort uit. ‘Ons Zorg en Welzijn gebouw in Drachten heeft een ‘Excellent’-klassering binnen BREEAM-NL en dit gebouw voor Uniformberoepen is energieneutraal en circulair’. Hiermee speelt ROC Friese Poort in op het klimaatakkoord dat gericht is op duurzame huisvesting, ook van schoolgebouwen. Donderdag 17 januari 2019 organiseerde abcnova in samenwerking met Technion adviseurs de kennissessie “Route naar duurzame onderwijsgebouwen”. Hoe kunnen onderwijsinstellingen en gemeenten het maatschappelijk vastgoed versneld verduurzamen?  ‘We gaan in deze kennissessie met elkaar op zoek naar antwoorden’, zo opent Sjoerd Groen van abcnova de kennissessie. ‘Naast het toekomstbestendig maken van het vastgoed staan we ook stil bij de exploitatielasten en financiering’. De sessie vond plaats in het eerste circulaire schoolgebouw van Nederland, namelijk de locatie Uniforme Beroepen van ROC de Friese Poort in Leeuwarden.

Gebouw Uniformberoepen
Jaap van Bruggen, Hoofd Facilitair Beleid van ROC de Friese Poort, vertelde met veel passie over dit bijzondere schoolgebouw. De energie neutrale toepassingen zijn zonnepanelen en open en sterk isolerende gevels. ‘Hoe beter de bouwschil hoe minder je hoeft te vragen van de installaties’. Circulaire maatregelen zijn zichtbaar in demontabel bouwen, het bouwen met bestaande onderdelen en het toepassen van cradle to cradle materialen voor draagconstructie, gevel en inbouw. Een bijzondere toevoeging is de circulaire fietsenstalling waarbij gebruik is gemaakt van sloopmateriaal van een verbrande replica van een VOC-schip. Op de website www.wijbouwencirculair.frl is te lezen waar het materiaal van het nieuwe schoolgebouw vandaan komt, waar het voor te gebruiken is en waarvoor het na een eventuele sloop nog bruikbaar is. Alle input van de website resulteert uiteindelijk in een zogenaamd gebouwpaspoort. De website is een initiatief van ROC Friese Poort, Friso Aannemingsmaatschappij, Pranger en Rosier Installaties en Wind Architecten Adviseurs.

Comfort versus energielasten
‘Duurzaamheid is geen keuze meer maar een noodzaak’, vertelt Sjoerd Groen van abcnova, ‘Zowel ecologisch als economisch‘. Ook schoolbesturen krijgen te maken met technische termen als BENG, ENG en NOM. Ook is er sprake van een spanningsveld tussen comfort, energielasten en duurzaamheid. Een duurzaam schoolgebouw zonder comfort is namelijk geen goed gebouw. In de praktijk blijkt dat een gebouw met meer comfort over het algemeen ook meer energie kost. Dit is een spanningsveld waarbinnen de juiste en passende keuzes gemaakt moeten worden, zodat echt verduurzaming ontstaat. Met de TCO (Total Cost Ownership) methode is het mogelijk om investeringen in duurzaamheid  en exploitatiekosten goed tegen elkaar afwegen.

Presentatie
Wilt u de presentatie van deze kennissessie ontvangen dan kunt u mailen met Sjoerd Groen van abcnova via s.groen@abcnova.nl

 

 

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.