Veiligheidskundige is scheidsrechter op de bouwplaats

De bouwkeet als leslokaal. ‘Dat is onze motivatie om onze studenten 10 weken lang les te geven op de pop-up leslocatie op de bouwplaats van het nieuwe Cambuurstadion’, vertelt Johan Dijkstra van ROC Friese Poort. ‘Het is als thuiskomen in de bouw als onze studenten elke vrijdag de bouwkeet binnenstappen’, vult Wander de Boer van ROC Friese Poort aan. ‘En op de bouwplaats staat veiligheid voorop’. Zo volgden de bouwstudenten op vrijdag 12 mei 2023 een gastles veiligheid van Van Wijnen.

Scheidsrechter
‘Een veiligheidskundige houdt toezicht op de bouw’, zo trapt Wibo Feenstra als veiligheidskundige bij Van Wijnen de gastles af. ‘Net zoals een scheidsrechter op het voetbalveld.’ Het is een kwestie van kijken en observeren wat er gebeurt op de bouw en waarom. De volgende stap is het aanspreken van elkaar op basis van het gedrag wat je ziet. Doel van het aanspreken is om iemand bewust te maken van dat het ook anders, dan wel niet veiliger kan. Elkaar aanspreken is zorgdragen voor de veiligheid van anderen. Mijn oproep is dan ook om samen te werken en elkaar te helpen. Alleen zo kunnen we samen regels bedenken inzake veiligheid met mensen die werkzaamheden op de bouwplaats uitvoeren. Wees dan ook niet bang of onzeker om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag, als je wel iets ziet, maar hem/haar niet aanspreekt en er gebeurt wat, had jij dit misschien wel kunnen voorkomen’, vult Jan-Willem van den Brink als Manager Kwaliteit Arbo en Milieu van Kuijpers Installatietechniek aan.

Draaiknoppen
‘Er zijn knoppen waar de veiligheidskundige aan kan draaien als het gaat om veiligheid’, stelt Wibo Feenstra. Zo heeft Bouwend Nederland vier Life Saving Rules voor de bouw en infra opgesteld, gebaseerd op de veiligheidsregels die nu al gebruikt worden bij veel bouwbedrijven. ‘Brain Based Safety is nog een extra knop waar we aan kunnen draaien. ‘Deze knoppen bevinden zich in het brein van de werknemer’. Om bewustwording te creëren is het van belang de werknemer tijdens het aanspreken te raken in zoveel als mogelijk zintuigen met de diepste emotie. Hiermee stimuleren we een onderhuidse verandering om veilig werken te stimuleren. Daarnaast is een goede organisatie op de bouw een vereiste om veilig te kunnen werken’

Levensecht onderwijs
Een gastles is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen.“Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van een groene toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met de energietransitie en circulariteit, 2 belangrijke transities van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.