VAPRO studenten op zoek naar energiescenario’s in Duurzaam Doen Huis

Duurzaamheid raakt personen en bedrijven. ‘Welke duurzame keuzes maak jij  op je werk, maar ook thuis?’, vraagt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Binnen het vak Loopbaan en Burgerschap is dit een essentieel vraagstuk’, vult Egbert Bennen van ROC Friese Poort Drachten aan. ‘We kiezen ervoor om onze studenten in het Duurzaam Doen Huis zelf te laten ontdekken welke duurzame technieken er nu al zijn’.  Woensdag 22 november 2017 kwamen 7 VAPRO studenten naar Centrum Duurzaam voor praktische workshop over duurzame technieken in het Duurzaam Doen Huis.

Klik door voor een foto impressie van de workshop van de VAPRO studenten in het Duurzaam Doen Huis.

Energiescenario’s
‘In de toekomst bouwen we woningen zonder gas’, zegt Richard de Vries, docent installatietechniek van ROC Friese Poort. ‘We noemen dit ook wel nul op de meter woningen die energiezuinig zijn en zelf energie opwekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa ’. Dit geldt voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. ‘Voor elke woning is er een eigen energiescenario. Dit heeft te maken met de gebruikers van de woning en de eisen die ze stellen aan comfort en het leefklimaat. Een energiescenario bestaat uit een mix van  luchtdicht bouwen en duurzame installaties’. Voorbeelden van duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis zijn een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen, infrarood verwarming, energie opslag en warmtepomp. ‘Jullie kijken nu met andere duurzame ogen naar het productieproces bij Vreugdenhil en jullie kunnen Vreugdenhil attenderen op duurzame maatregelen. Ook kunnen jullie eigen duurzame keuzes maken binnen je bestaande woning of bij een nieuw te bouwen woning’.

VAPRO
ROC Friese Poort Drachten verzorgt een VAPRO opleiding voor de operators van Vreugdenhil Dairy Foods in Scharsterbrug. ‘Dit is een groep volwassen studenten die in de procesindustrie werken en een MBO opleiding volgen’, legt Egbert Bennen uit. ‘Met de VAPRO opleiding bieden we actuele kennis van nieuwe technologieën aan om het bestaande kennisniveau te vergroten’. Een deel van de VAPRO opleiding bestaat uit algemeen vormend onderwijs zoals bijvoorbeeld Loopbaan en Burgerschap.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.