VAPRO studenten Drachten maken duurzame keuzes in Duurzaam Doen Huis

We praten veel over duurzaamheid. Maar doen we ook duurzaam? ‘We willen onze studenten attenderen op duurzame keuzes die ze thuis kunnen maken om energie te besparen . In het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam ontdekken ze zelf welke duurzame technieken er nu al zijn’, legt Egbert Bennen, docent ROC Friese Poort Drachten, uit. Dinsdag 11 april 2017 volgden 10 VAPRO studenten uit Drachten een praktische workshop over duurzame technieken in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam. Ze ontdekten een aantal technische installaties met duurzame toepassingen voor de woningbouw en de kleine utiliteit.

Klik door voor een foto impressie van de workshop duurzaamheid in het Duurzaam Doen Huis

VAPRO
ROC Friese Poort Drachten verzorgt een VAPRO opleiding voor de operators van Essentra Extrusion in Buitenpost. ‘Dit is een groep volwassen studenten die een MBO opleiding volgen’, licht Egbert Bennen toe. ‘Een deel van de opleiding bestaat uit algemeen vormend onderwijs gericht op persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Duurzaamheid is een thema vanuit de sociaal maatschappelijke component en vanuit vitaal burgerschap. We kiezen voor een praktische insteek van duurzaamheid. Vandaar de keuze voor een praktijkmiddag in het Duurzaam Doen Huis bij Centrum Duurzaam’.

Duurzame keuzes in Duurzaam Doen Huis
‘In de toekomst bouwen we energie neutrale woningen’, legt Richard de Vries, docent installatietechniek . uit. ‘We noemen dit ook wel nul op de meter woningen. We gaan van EPC naar BENG in 2020’. Van Energie Prestatie Coëfficiënt naar Bijna Energie Neutraal Gebouwd. Dit betekent dat nieuwbouwwoningen energiezuinig dienen te zijn door een mix van luchtdicht bouwen en duurzame installaties. De uitdaging is om installaties energiezuinig te maken en zelf energie op te wekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa. ‘Met deze workshop ontdekken jullie welke duurzame technieken er nu al zijn zoals bijvoorbeeld een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Jullie kunnen nu eigen duurzame keuzes maken binnen je bestaande woning of bij een nieuw te bouwen woning’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.