Uniek mbo scholingstraject installatiebranche Friesland

In oktober 2016 is in Leeuwarden een uniek scholingsproject gestart waarbij geanticipeerd wordt op het tekort aan gekwalificeerde medewerkers in de installatiebranche en waarbij tijdig ingespeeld wordt op innovatieve en duurzame technieken. Dit zij-schakeltraject Servicemonteur Installatietechniek Duurzaam is een initiatief vanuit ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen en Opleidingsbedrijf InstallatieWerk en de participerende partijen Metechnica, UWV, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Technisch Installatiebedrijf (OTIB), Leerwerkloket Fryslân en vier Friese installatiebedrijven.

Duurzame arbeidsparticipatie
Het doel van dit traject is opleiden voor duurzame arbeidsparticipatie en de installatiebranche te voorzien van gekwalificeerde servicemonteurs met kennis en bewustzijn van duurzame technieken en klantgerichte advisering. In aanmerking kwamen werkzoekenden met minimaal havo of mbo-ICT, die klantgericht en gemotiveerd zijn om in twee jaar klaargestoomd te worden voor een betaalde baan met een mbo-diploma in het beroep van de toekomst.

Maatwerkscholing
De zes deelnemers zijn in oktober gestart met een half jaar maatwerkscholing om hen de benodigde kennis bij te brengen van elektro- en installatietechniek. Naast de vaktechnische vakken met de focus op duurzame technieken, wordt ingegaan op de beroepshouding zoals veilig-, milieu- en klantgericht werken. Parallel aan dit zij-schakeltraject wordt de mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 gevolgd. Hierdoor kunnen de deelnemers al na twee jaar hun mbo-diploma in ontvangst nemen.

Beroepspraktijkvorming
Installatiebedrijf Van der Pol B.V. , Energie Service Friesland, ASN Installaties en Damstra Service en Onderhoud B.V. hebben speciaal voor dit unieke traject een plek beschikbaar gesteld voor stage en beroepspraktijkvorming. Na zes maanden stage starten de deelnemers met de beroepspraktijkvorming waarbij ze via een betaalde baan bij het installatiebedrijf hun mbo-opleiding op niveau 3 kunnen afronden en klaar zijn voor de toekomst.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.