Training CP Lab voor interne deskundigen en docenten

‘CP Lab is een praktisch leersysteem waarbij een productielijn geheel geautomatiseerd is volgens de eiesen van Industrie 4.0’, legt Derk Jan Schram van ROC Friese Poort uit.Bovendien is deze productielijn gekoppeld met een ERP systeem en een ordersysteem’. Donderdag 24 maart 2022 volgden interne deskundigen van Centrum Duurzaam en docenten mechatronica en ICT een praktische training CP Lab van Festo. ‘Graag breng ik jullie op ideeën hoe CP-Lab bruikbaar is als uitbreiding van het huidige (MPS) practicum’, zo opent Wim Kluiters van Festo de training.

CP Lab
‘De eerste stap voor studenten om het CP lab te leren kennen is het laten zien van de verschillende functionaliteiten’, legt Wim Kluiters van Festo uit. ‘Geef de student de ruimte om te ontdekken wat je ermee kunt’. Stap 2 is kijken naar de mogelijkheden wat er met het product moet gebeuren. Een praktische toepassing is het aansturen van de magazijnmodule met de simulatiekast. ‘Oefen dit eerst met de hand en daarna pas via PLC’.

Smart Industry
Om studenten voor te bereiden op de beroepen van de toekomst biedt ROC Friese Poort sinds 2019 de opleiding Middenkader Technicus Smart Industry aan. Samen met het Innovatiecluster Drachten wordt vorm gegeven aan deze nieuwe opleiding. Studenten maken in deze opleiding slimme dingen om productieprocessen te verbeteren. ‘Met techniek, digitalisering en applicatieontwikkeling spelen we met deze opleiding in op Industrie 4.0’, aldus Derk Jan Schram. Studenten krijgen in de eerste twee jaar een brede basis op gebied van elektrotechniek, besturingstechniek en IT. Met slimme sensoren kan data verzameld worden om een productieproces te optimaliseren of  order-specifiek in te richten. Ook kan bijvoorbeeld predictive maintenance toegepast worden.

Industrie 4.0
Industrie 4.0, ook wel Smart Industry genoemd, is de 4e industriële revolutie. De uitdaging van Industrie 4.0 is om custom-made producten te maken door de inzet van automatisering. ‘Omdat we hogere loonkosten hebben gaan we anders en slimmer produceren. Automatisering zorgt voor een samenspel van verschillende functionaliteiten in het productieproces. Hierdoor zijn we in staat om maatwerk te leveren’, vertelt Wim Kluiters.

Interne deskundigen
‘Met onze interne deskundigen willen we graag voorop lopen’, zo verwoord Roeland Westra de ambitie van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Docenten bouw, ICT en techniek van de vestigingen Drachten, Emmeloord, Leeuwarden en Sneek werken als interne deskundige voor Centrum Duurzaam. ‘Elke docent is expert in zijn eigen vakgebied en pakt actuele duurzame ontwikkelingen op en vertaalt deze samen met bedrijven naar levensecht onderwijs voor onze studenten. In dit nieuwe schooljaar staat SMART centraal waaronder het CP-Lab in Drachten en Emmeloord.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.