Themamiddag onderwijsinnovatie DOK bij Centrum Duurzaam

‘In het kader van professionalisering organiseren we themamiddagen voor als Dienst Onderwijs en Kwaliteit’, legt Christina Meijer van ROC Friese Poort uit. ‘Deze keer willen we ons met name laten inspireren door voorbeelden van innovatie binnen de opleiding Verzorgende‐IG en VeVa‐Zorg’. Daarnaast staat het Duurzaam Doen Huis, het 3D printlab en de praktijk‐ en innovatiewerkplaats voor studenten en vakmensen uit de technische sector op het programma. Dinsdag 27 maart 2018 was de themamiddag onderwijsinnovatie DOK bij Centrum Duurzaam.

Levensecht onderwijs
‘Onderwijsinnovatie is dat onze studenten leren in en door levensechte situaties met bedrijven ’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. “We noemen dat levensecht onderwijs en bestaat uit 6 praktijkstappen’. Deze stappen zijn: excursie, duurzaam doen lezing (theoretische kennismaking met nieuw thema), praktijk dag(en),Challenge, gastlessen en een afsluitende excursie.

Challenge
‘Met een Challenge verbinden we een praktijkvraag van een bedrijf aan onze studenten oftewel young professionals’, vertelt Roeland Westra. In een dag pitchen studenten een eerste idee op aan het bedrijf op basis van design thinking en het canvasmodel. Door de opgedane ervaringen met Challenges blijkt dat de frisse blikken van studenten resulteren in nieuwe inzichten voor bedrijven. ‘Na deze dag werken onze studenten hun ideeën uit tot een definitief ontwerp in projecturen waarna ze een prototype maken’. Naast technisch vakmanschap vraagt een Challenge ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten. ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Zorg en technologie
‘Zorg en technologie is een keuzedeel binnen de zorgopleidingen’, zegt Douwe Postma van ROC Friese Poort. ‘Centrum Duurzaam heeft een aantal praktijkstappen toegevoegd aan dit keuzedeel’. De eerste praktijkstap was een excursie aan het Huis van het Heden van NHL Stenden. ‘Daarna zijn onze studenten bij Centrum Duurzaam geweest voor een Duurzaam Doen Lezing over zorginnovatie door Nij Smellinge en Platform Geef’. De laatste stap is een duurzame inspiratie dag bij Centrum Duurzaam bestaande uit een 3D printworkshop en de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?’ in het Duurzaam Doen huis.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.