Themadag duurzame inzetbaarheid en ergonomie voor elektro en mechatronica

‘We zijn begonnen met een sportprogramma voor alle studenten in Sneek’, vertelt Arnoud Koster van ROC Friese Poort Sneek. ‘Na een inventarisatie bij de verschillende opleidingen gaan we een stap verder en organiseren we vandaag een themadag duurzame inzetbaarheid en ergonomie voor elektro en mechatronica’. Vrijdag 20 oktober 2017 volgden 60 studenten verschillende workshops over werkgedrag en veel voorkomende werksituaties.

Klik door voor de presentatie over duurzame inzetbaarheid en ergonomie

Duurzame inzetbaarheid
Elk beroep vraagt inzet van mensen. ‘In de technische beroepen is vooral sprake van fysieke belastbaarheid’, stelt Arnoud Koster. Belastbaarheid is het vermogen om de fysieke en psychische werkbelasting te dragen. ‘Wat kan ik? is dan een belangrijke vraag voor jezelf om te beantwoorden’. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van onder andere plezier, voeding, rust en beweging. ‘Het gaat om verantwoorde keuzes die jijzelf maakt’. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers gaat over gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers.

Ergonomie
Veel voorkomende werksituaties in de technische beroepen zijn: werken boven de macht, tillen, achter de computer werken, kruipruimtes. ‘Let vooral op de stand van je lichaam bij het uitvoeren van werkhandelingen’, is de oproep van de aanwezige fysiotherapeut. In het fitnesscentrum gingen studenten op zoek naar belastende spiergroepen ten aanzien van werkzaamheden. ‘Voor elke werkzaamheid is er een bijpassend fitnessapparaat en bijpassende oefening’. De studenten sloten de themadag af met een fitnesstraining op basis van een schema.

 

 

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.