Technisch doe programma voor TL leerlingen Campus Middelsee bij Centrum Duurzaam

In wat voor een auto rijden jullie later? En wie heeft er thuis zonnepanelen op het dak? Dat waren de eerste vragen van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, aan 47 2e-jaars TL leerlingen van Campus Middelsee. ‘En vandaag maken jullie kennis met een aantal duurzame technieken in het Mbo beroepsonderwijs’. TL leerlingen van CSG Ulbe van Houten en Piter Jelles uit St.-Annaparochie volgden het duurzaam doe programma dinsdag 15 november 2016 bij ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam. Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met het leer werk plein van Campus Middelsee ‘Een praktische manier om te ontdekken of techniek bij je past om zo aan het eind van dit schooljaar een weloverwogen keuze te maken voor sector techniek.

Klik door en beleef zelf het technisch doe programma voor TL leerlingen Campus Middelsee

Technisch doe programma
Door zelf iets te maken ontdek je of techniek, bouw of ICT iets voor jou is’. In het Duurzaam Doen Huis gingen de Vmbo leerlingen op zoek naar een storing. Via een ontdekkingsreis langs verschillende duurzame installaties gingen ze op zoek naar de oplossing om een code slot te ontgrendelen en de zwaailamp uit te schakelen. De leerlingen maakten een stoombootje van een kartonnen drinkverpakking. Een waxinelichtje zorgde voor vermogen om te varen in een speciaal daarvoor gemaakte dakgootopstelling. Ook lieten ze zien hoe vaardig ze zijn in het slaan van een spijker in een boomstam tijdens de strijd om de ‘Gouden of Kromme Spiker’. Afsluitend speelden de Vmbo leerlingen het spel ‘Ik hald van Grien onder begeleiding van studenten van leerbedrijf O3. Een praktisch spel over duurzame weetjes en met handige duurzame tips.

ICT opdrachten
Techniek is ook ICT. Via mobiele telefoons en internet is het mogelijk om technische installaties aan te sturen. ICT bestaat uit iets doen met computers oftewel systeembeheer. ICT is ook het maken van software oftewel applicatieontwikkeling. In een praktijkopdracht leerden de Vmbo leerlingen o.a. om de broncode van een website tijdelijk te wijzigen.

Reacties van Vmbo leerlingen
‘Het was heel leuk vooral het spel Ik hou van grien’. ‘Ik vond het leuk en leerzaam’. ‘Ik vond het niet super leuk omdat ik niet van de techniek ben maar wel leuk voor de mensen die van techniek houden’. ‘Ik vond het leuk want je je mocht veel dingen doen’. ‘Ik vond het heel leuk het lijkt mij heel leuk om op deze school te zitten omdat ik ook veel met techniek doe in mijn vrije tijd’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.