Techniekstudenten maken kennis met werkveld en energietransitie

‘In de introductieweek van dit nieuwe schooljaar staat voor onze nieuwe techniek studenten kennismaken centraal’, vertelt Willem van Dijk van Firda. ‘Kennismaken met school, kennismaken met elkaar en vandaag maken onze studenten kennis met het werkveld’, vult Rouke van der Meer van Firda aan. Donderdag 7 september 2023 waren 60 eerstejaars techniekstudenten te gast op de locatie van Alliander in Leeuwarden. Deze studenten leren voor monteur installatie- en elektrotechniek en mechatronica en voor Technicus Engineering en Technicus Smart Energy.

Netbeheerder
‘Alliander is een netbeheerder’, zo stelt Henry Koenhen Alliander enzichzelf voor. ‘Vandaag willen wij jullie laten zien wat nodig is om als netbeheerder de energietransitie te laten slagen. Om de energietransitie uit te voeren hebben we ontzettend veel vakmensen nodig’. Met het binnenkijken in een transformatorhuis kregen de studenten een inkijkje in het laag- en middenspanningsnet. Met de hololens verplaatsten de studenten zich naar een realistische digitale werkomgeving. Tenslotte sloten de studenten als netarchitect een virtuele stad aan. ‘We hopen dat we jullie vandaag hebben laten zien hoe leuk en divers het werken in de techniek is. Graag nodig ik jullie uit voor andere excursies zoals bijvoorbeeld in Oosterwolde waar je kennis kunt maken met waterstof’.

Levensecht onderwijs
Een excursie bij Alliander is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Firda. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met de energietransitie en de circulaire economie, 2 belangrijke thema’s van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.