Techniekonderwijs in de lift

Na jaren van krimp is het aantal studenten dat kiest voor een technische opleiding bij ROC Friese Poort met 14% gegroeid. Op dit moment volgen ruim 2500 studenten een opleiding Techniek of Bouw-Infra. De technische opleidingen kampten al jaren met een negatief imago, waardoor het aantal techniekstudenten terug liep. Tegelijkertijd hebben technische bedrijven grote moeite met het vinden van goed opgeleid personeel. Met de ruim 14% groei van de opleidingen lijkt nu een einde te komen aan het groeiende tekort van goed opgeleide technici op de arbeidsmarkt.

De economische crisis zorgde in de technische sector slechts voor een tijdelijke krimp in de werkgelegenheid. Om het dreigende tekort aan personeel het hoofd te bieden investeerden voornamelijk grote bedrijven fors in allerlei landelijke initiatieven om het techniekimago te verbeteren. Ook onderwijs en bedrijfsleven zijn samen aan de slag gegaan. Zo werden onderwijs en praktijk beter op elkaar afgestemd en zijn onderwijsprogramma’s aangepast. Alle inspanningen lijken de vruchten af te werpen nu de aanmeldingen voor de techniekopleidingen weer toenemen.

Ook een innovatieve leeromgeving heeft een positieve invloed op de instroom. ROC Friese Poort investeert fors in nieuwe huisvesting en verbetering van de pratijklokalen voor onder meer de techniekopleidingen. Zo is in Drachten vorig jaar een nieuw techniekgebouw in gebruik genomen. Ook in Leeuwarden wordt momenteel gebouwd aan nieuwe huisvesting voor de techniekopleidingen. In Emmeloord zijn de praktijklokalen aangepast aan de eisen van het werkveld. Op deze manier wordt een leeromgeving gecreëerd voor modern technisch onderwijs, uitdagend voor de student en zo dicht mogelijk bij de praktijk.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.