Technieklocatie ROC Friese Poort Leeuwarden prikkelt bezoekers met technieken van morgen

Veel Vmbo leerlingen bezochten samen met hun ouders op vrijdag 20 januari en zaterdag 21 januari 2017 de technieklocatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden. ‘Vaak zijn de technieken van morgen vandaag al toepasbaar ’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Op deze locatie werken studenten bouw, techniek en ICT met elkaar samen in levensechte projecten om nieuwe inzichten op te doen’. Ook in Drachten, Emmeloord en Sneek verzorgt ROC Friese Poort technisch beroepsonderwijs.

Klik door en beleef de open dagen op de technieklocatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden

Techniek
‘Elke vrijdag werken onze studenten in groepen aan projecten. Dit zijn projecten die bestaan uit nieuwe technieken maar ook duurzame technieken’, legt Willem van Dijk, opleidingsmanager Techniek uit. In de innovatiewerkplaats werken de studenten onder begeleiding van een docent bijvoorbeeld aan een windmolen en een magazijnrobot. Naast Midden Kader Engineering, MKE niveau 4, kunnen Vmbo leerlingen ook instromen als vakman op niveau 2 en 3. ’Met ingang van het nieuwe schooljaar starten we in Leeuwarden met de opleiding commercieel technicus’.

Biobased
‘Nieuwe ontwikkeling in de bouw is het toenemende gebruik van natuurlijke bouwmaterialen’, zegt Peter van Tuinen, opleidingsmanager bouw. Natuurlijke bouw- en isolatiematerialen zijn houtvezel, cellulose (gemalen krantenpapier), wol, stro en hennep. Speciaal voor de open dagen stelde Meinesz Oldenboom uit Harlingen deze materialen beschikbaar. Voor een kopje koffie konden de bezoekers plaatsnemen aan een biobased picknicktafel. Deze tafel is gemaakt van Xiriton met olifantsgras als vulstof. Het bedrijf Acroniq uit Leeuwarden realiseerde deze biobased tafel.

Virtual Reality
Virtual Reality is een nieuwe techniek binnen het vakgebied ICT. Voor de ingang van de school konden de bezoekers zelf een VR ervaring opdoen in de VR-truck van Vrroom. Vmbo leerlingen en ouders ondergingen verschillende VR experiences waaronder de Galapos eilanden bezoeken, de Mount Everest beklimmen, No Limits en de Escaperoom. Naast Virtual Reality zijn onze studenten actief bezig met Internet of Things en 3D printen’, vertelt Otto Touwen, opleidingsmanager ICT.

Centrum Duurzaam
Een aantal ouders van de Vmbo leerlingen maakten in het Duurzaam Doen Huis gebruik van de gratis energie bespaarscan. Deze scan is ontwikkeld in samenwerking met Tolsum Energie Advies. ‘Duurzaamheid begint bij jezelf en dat geldt voor iedereen’, stelt Roeland Westra. In het Duurzaam Doen Huis stellen studenten installatietechniek nieuwe duurzame installaties in bedrijf. ‘Het leerdoel is om duurzame installaties zo energiezuinig mogelijk in te regelen’. In het Duurzaam Doen Huis staan ongeveer 20 installaties waaronder een HRe ketel, een Passief Huis Toestel, een balansventilatie met wtw en een warmtepomp. Een nieuwe duurzame techniek is blue energy. Het bedrijf Redstack is op de Afsluitdijk bezig om met zout en zoet water energie op te wekken. Ook zijn er domotica opstellingen waar studenten elektronica leren om installaties in woningen slim te maken. Alle studenten van ROC Friese Poort leren in het Duurzaam Doen Huis welke duurzame technieken er zijn. En wat de investering per installaties is, maar ook de energiebesparing en de reductie in CO2 uitstoot. Het Duurzaam Doen Huis is ook voor bedrijven en bewoners een leerzame omgeving.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.