Technieklocatie ROC Friese Poort Leeuwarden maakt techniek levensecht voor VMBO leerlingen

Tijdens de open dagen op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari 2018 op de technieklocatie van ROC Friese Poort Leeuwarden was er veel te doen voor leerlingen van het VMBO. Een kijkje nemen in de werkplaatsen en het Duurzaam Doen Huis, in gesprek met studenten, oud-studenten, docenten en bedrijven en zelf iets maken zoals een stoel. ‘Onze studenten leren niet alleen in de klas en in de technische werkplaatsen ’, vertelt Otto Touwen van ROC Friese Poort. ‘Onze studenten werken vanuit de vakgebieden bouw, techniek en ICT met elkaar samen in levensechte projecten in samenwerking met bedrijven’. Ook in Drachten, Emmeloord en Sneek verzorgt ROC Friese Poort technisch middelbaar beroepsonderwijs.

Klik door en beleef zelf de open dagen en de levensechte techniek bij ROC Friese Poort Leeuwarden

Duurzame technieken
‘Elke vrijdag werken onze studenten in groepen aan projecten’, vertelt Willem van Dijk, opleidingsmanager Techniek van ROC Friese Poort . ‘Samen met docenten en bedrijven werken ze in de innovatiewerkplaats  met de nieuwste duurzame technieken’. Voorbeelden van projecten zijn het maken van een windmolen, een solarboot, een waterstofauto en een magazijnrobot’. In deze projecten ontwikkelen studenten zich op het gebied van technisch vakmanschap, sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag.

NOM ready: innoverend leren
In november 2018 zijn achttien studenten gestart met het  project Nul Op de Meter (NOM ready). Studenten werken in dit project samen met Joritsma Bouw, Talen en Elkien aan het verduurzamen van sociale huurwoningen. ‘Onze studenten voeren in dit project levensechte opdrachten uit’, legt Jan Stavast van ROC Friese Poort uit. De studenten leren op school en voeren de opdrachten in het werkveld uit. Ook verzorgen de betrokken bedrijven gastlessen in de klas. ‘Op deze manier slaan we  een brug tussen de theorie op school en de praktijk in het bedrijfsleven’. De tweedejaars studenten Bouw doen hiermee al vroeg in hun opleiding praktijkervaring op. ‘In dit geval bij een innoverend project, waarbij ze werken aan nieuwe thema’s als circulair bouwen, cradle to cradle en het Nul Op de Meter principe’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving van Centrum Duurzaam voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis. Ook zijn er domotica opstellingen waar studenten elektronica leren om installaties in woningen slim te maken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.