Techniekstudenten ROC Friese Poort op excursie naar Scania Production Zwolle

‘In de lessen bedrijfskunde behandelen we het produceren volgens lean en modulair produceren’, vertelt Gerk Postema van ROC Friese Poort. ‘Vandaag zien onze studenten in de praktijk hoe de theorie meerwaarde creëert bij Scania Production’. Maandag 27 november 2017 waren 40 4e-jaars studenten Vakman Techniek en Middenkader Engineering van ROC Friese Poort Leeuwarden  te gast bij Scania Production in Zwolle.

Lean
Scania speelt in Nederland een voortrekkersrol in het produceren volgens Lean, van origine het Toyota Productie Systeem. Het doel van Lean produceren is continue productieverbetering voor een blijvende en stevige concurrentiepositie. Een optimaal en ideaal productieproces staat daarbij voorop. Door een slanke organisatie waarbij een keten van activiteiten zorgt voor een efficiënte productie van trucks op maat. Lean voert de productiestappen ‘first time right’ uit en stemt deze vloeiend op elkaar af. Zonder enige verspilling en tijdsverlies vloeien alle onderdelen samen tot complete trucks met volledige aandacht voor de wensen van de klant.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs en 1 van de praktijkstappen is een excursie’. Naast het toetsen van technisch vakmanschap vraagt een excursie ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.