Techniek oriëntatie leerlingen Campus Middelsee bij Centrum Duurzaam

‘Vandaag willen we onze leerlingen bij Centrum Duurzaam spelenderwijs kennis laten maken met de techniek’, zegt Harry Hoefakker, docent CSG Ulbe van Houten. Hoefakker die ook werkzaam is voor het Leerwerkplein op de Campus vindt het een mooie bijkomstigheid is dat ze ook kennismaken met het MBO techniekonderwijs. Dinsdag 25 oktober 2016 volgden 42 2e-jaars leerlingen van Campus Middelsee (CSG Ulbe van Houten en Piter Jelles) uit Sint Annaparochie een duurzaam inspiratieprogramma bij Centrum Duurzaam in Leeuwarden. ‘Een praktische manier om nieuwe inzichten op te doen om zo aan het eind van dit schooljaar een weloverwogen keuze te maken voor het keuzedeel techniek in het VMBO’.

Klik door en beleef zelf het duurzame inspiratieprogramma VMBO

Duurzaam doen
‘We willen jullie graag laten zien dat techniek leuk is door zelf iets te maken’, zo daagt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, de VMBO leerlingen uit. ‘Maar ook dat je in de techniek samenwerkt met anderen en dat je luistert naar klanten’. Van een kartonnen drinkverpakking maakten de VMBO leerlingen een stoombootje waarbij een waxinelichtje zorgde voor vermogen om te varen in een speciaal daarvoor gemaakte dakgootopstelling. Ook maakten ze van een jampot een hanglampje waarbij ze zelf een fitting en draad monteerden in een zelfgemaakt gat in de deksel van de jampot. Met de strijd om de ‘Gouden of Kromme Spiker’ lieten de leerlingen zien hoe vaardig ze zijn in het slaan van een spijker in een boomstam.

Spelenderwijs ontdekken
In een korte rondleiding kregen de VMBO leerlingen mee dat er verschillende technische opleidingen zijn waaronder installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouw, mechatronica en bouw. Natuurlijk ontbrak het Duurzaam Doen Huis met de nieuwste duurzame technieken niet in deze rondleiding. Afsluitend speelden de VMBO leerlingen het spel ‘Ik hald van Grien onder begeleiding van studenten van leerbedrijf O3. Een praktisch spel over duurzame weetjes en met handige duurzame tips.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.