Stuurgroepleden Green Deal ervaren verduurzamingsworkshop ROC Friese Poort

‘Deze workshop van Centrum Duurzaam was erg leerzaam’, aldus Ronald Velthuizen, Senior Adviseur Energietransitie bij Gasunie. Als lid van de stuurgroep Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken was hij op woensdag 11 september 2019 samen met 8 groepsgenoten aanwezig in het Duurzaam Doen Huis. Daar volgden de bezoekers de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning? onder begeleiding van ROC Friese Poort-docent Durk Reitsma.

Duurzame installaties
‘Onze opdracht was interactief opgezet’, vervolgt Velthuizen. ‘Ons stond een budget van ruim 8.000 euro ter beschikking, waarmee we een case dienden op te lossen. Door het scannen van QR-codes op de installaties in het Duurzaam Doen Huis toonde de website van Milieu Centraal wat de kosten per apparaat waren en hoeveel CO2-besparing deze zouden opleveren.’ De voorbeeldopdracht betrof een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakte gebruik van een HR ketel. De ramen waren op de begane grond van dubbelglas en boven van enkelgas. ‘We kozen voor maximale isolatie op het gebied van muur en dak. Vanwege de kosten moesten we vloerisolatie buiten beschouwing laten. Ook kozen we voor laaghangend fruit als led-verlichting en mechanische ventilatie, in combinatie met een hybride warmtepomp.’

Velthuizen onderkent de waarde van deze workshop voor studenten van ROC Friese Poort en benadrukt het praktische karakter ervan. ‘Dat is het leuke eraan. Het is niet theoretisch, maar praktisch: met deze zaken worden ze in de toekomst als installateur dagelijks geconfronteerd.’

Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken
Het bezoek van de workshopdeelnemers viel samen met een stuurgroepvergadering in het kader van de Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken. Dit afsprakenpakket tussen de installatiebranche en de overheid dient ervoor te zorgen dat er de komende jaren 6.000 monteurs voor duurzame warmtetechniek worden opgeleid. Hiermee realiseren betrokkenen een lagere CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.