Operators Philips en Essentra volgen workshop in Duurzaam Doen Huis

‘Het verduurzamen van bestaande woningen is beter haalbaar dan men vaak denkt’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘In het Duurzaam Doen Huis tonen we jullie wat er mogelijk is.’ Op woensdag 6 februari 2019 bezochten operators van Philips en Essentra, studerend bij ROC Friese Poort, het Duurzaam Doen Huis. Als afronding van het vak Loopbaan & Burgerschap volgden zij daar de workshop: hoe verduurzaam ik mijn woning?

Bekijk hier een foto-impressie van de workshop

Trias Energetica
‘De Trias Energetica is een hulpmiddel bij het verduurzamen van gebouwen’, steekt Durk Reitsma, docent Installatietechniek ROC Friese Poort, van wal. ‘Dit systeem bestaat uit drie stappen: het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen.’

Case
De operators gingen na de uitleg van Durk aan de slag met een case. Dit voorbeeld betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen onder zijn van dubbelglas en boven van enkelgas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis ter hun beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case.

Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de operators betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor zonnepanelen en douche warmteterugwinning. In het laatste geval zorgt de warmte van wegstromend douchewater voor de opwarming van het koude aangevoerde water. De ketel hoeft hierdoor minder energie te verbruiken.

Praktisch
Anneke Apperloo, coördinator operatoropleidingen ROC Friese Poort Drachten, is te spreken over het bezoek aan Centrum Duurzaam. ‘Er zijn veel manieren om Loopbaan & Burgerschap invulling te geven. Het is daarbij belangrijk de inhoud praktisch en interessant te maken. Daarom kozen we voor een bezoek aan Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Veel operators hebben namelijk een eigen woning en kunnen hier relevantie informatie vergaren. Het bezoek heeft dus toegevoegde waarde. Veel van hen gaven na afloop ook aan dat ze hier echt wat mee kunnen.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.