Opleidingen constructie en lassen starten met oriëntatie op werkveld

Wat is er te doen in het werkveld? ‘Dat is wat wij onze 1e jaars studenten willen laten zien in de introductieweek’, vertelt Simeon Stoffels van ROC Friese Poort. ‘Levensechte praktijksituaties bij verschillende bedrijven zelf beleven is de beste oriëntatie op het werkveld’. Dinsdag 24 augustus 2021 bezochten studenten van de opleidingen constructie en lassen het bedrijf Mannen van Staal in Leeuwarden. Twee dagen later gingen de startende lassers en constructiemedewerkers op excursie naar ICON Yachts en Damen Shiprepair in Harlingen. ‘Aan deze excursie koppelen we een praktijkopdracht schadeherstel voor onze studenten. De komende weken gaan ze deze opdracht op school uitwerken’.  

Mannen van Staal 
‘Wij maken aparte en gekke dingen van metaal’, zo begint Gerke Draaistra van de Mannen van Staal de rondleiding. ‘We construeren, engineeren, buigen, designen en zijn actief in de kunst. Ook spelen we in op nieuwe ontwikkelingen zoals energie en duurzaamheid. Zo maken we constructies voor carports waar zonnepanelen op liggen’. Andere voorbeelden van duurzame maatregelen binnen Mannen van Staal zijn elektrische auto’s en gasloos verwarmen. ‘Als je als bedrijf niets doet met duurzaamheid heb je in de toekomst geen bestaansrecht’. 

Icon Yachts 
‘Zoals jullie zien houden wij ons bezig met luxe jachtbouw’, zo spreekt Minke Jansen van Icon Yachts de studenten toe. ‘We maken superjachten. Zowel nieuwbouw-, refitklussen als conversies voeren we hier op locatie uit’. Om deze opdrachten te realiseren werkt Icon Yachts in projectteams. ‘Die we afhankelijk van het werk aanbod inrichten’. Dit projectteam bestaat veelal uit een projectmanager ondersteund door project leiders en – engineers van verschillende disciplines zoals constructie en outfitting. ‘Onze uitdaging is om de verschillende werkzaamheden samen te brengen en uiteindelijk alles op de juiste manier in bedrijf te stellen’.

Damen Shiprepair 

‘Onderhoud en reparatie van schepen is ons dagelijkse werk’, legt Klaas Kuper van Damen Shiprepair uit. ‘Vooral van shortsea schepen die elke 2,5 en 5 jaar bij ons komen voor regulier onderhoud’. Voorbeelden van andere schepen zijn Veerboten, offshore-, marineschepen en tallships. ‘Veel voorkomende werkzaamheden die wij doen zijn stralen en conserveren, werkzaamheden aan roeren en schroefassen en repareren van schades’. Damen Shiprepair Harilingen is ooit gebouwd als groene werf. ‘Graag kom ik naar school toe om gastlessen te verzorgen over duurzaamheid’. Mogelijke onderwerpen zijn: reinigen en filteren van ballastwater, elektrische sleepboten en Scrubbers ( wassen van zwavel uit uitlatgassen). 

Levensecht onderwijs 
Deze excursie is een voorbeeld van levensecht onderwijs. ‘Naast het geven van reguliere, theoretisch lessen willen we dat onze studenten als eerste stap het werkveld beleven’, vertelt projectleider Roeland Westra. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Na de excursie gaan onze studenten ontdekken en doen in Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen. Zo ontwikkelen studenten zich tot vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’. 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.