Studenten timmermansopleiding bouwen een biobased tiny house

ROC Friese Poort in Emmeloord is dit schooljaar gestart met de BOL opleiding
(Allround) Timmerman. De studenten die deze opleiding volgen leren in hun eerste jaar
niet alleen uit boeken, maar doen ook al praktijkervaring op. Zij zijn het hele jaar namelijk
druk bezig met het bouwen van een biobased/circulair tiny house. Wethouder Wijnants
van de gemeente Noordoostpolder hijste op maandag 31 januari 2022 de vlag op het tiny house om te
vieren dat het hoogste punt is bereikt.
‘Het mooie van dit project is dat de studenten te maken krijgen met alle facetten van deze vernieuwende manier van bouwen’, aldus wethouder Wijnants. Dit tiny house project is in samenwerking met STO Noordoostpolder en Techniek Opleiding Flevoland ( TOF)

Levensecht onderwijs
De snelle start met het daadwerkelijke bouwen heeft alles te maken met het zogenaamde ‘levensecht onderwijs’. Bij levensecht onderwijs creëert de school een levensechte situatie, zodat haar studenten een goede indruk krijgen van hun mogelijk toekomstige beroep. Op deze manier kunnen studenten de theorie die zij gedurende de opleiding leren, direct toepassen en oefenen. Dit doen ze in de praktijkuren op school. Onder begeleiding van hun docenten gaan de studenten door middel van taken en opdrachten uitvinden hoe je een tiny house bouwt. Meestal zijn dergelijke taken gewoon een opdracht voor een beoordeling, nu gaan deze studenten er ook daadwerkelijk mee aan de slag en moet er aan het eind van het schooljaar een tiny house voor oplevering staan.

Bouwen met het oog op de toekomst
De studenten krijgen van de school dus de kans om in hun eerste jaar al zo veel mogelijk te leren, maar uiteraard zijn er materialen nodig om het tiny house tot stand te laten komen. Om hier op een verantwoordelijke en milieubewuste manier mee om te gaan, en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten, werken de leerlingen met natuurlijke materialen. Voor het huisje wordt voornamelijk gebruik gemaakt van hout. De studenten hebben een lezing gehad van de bouw-bioloog Halbe Vlietstra over de betekenis van biobased/circulair bouwen en hoe je dit kunt toepassen/uitvoeren.

Praktijkvraag als levensecht onderwijs
Levensecht onderwijs daagt studenten uit om in projectgroepen samen te werken aan een actuele praktijkvragen. ‘De frisse blikken van onze studenten resulteren vaak in onverwachte ideeën’, is de ervaring van Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Om deze ideeën uit te werken tot een definitief ontwerp is kennis nodig. ‘Deze kennis bieden we aan vanuit het lesprogramma in de vorm van opdrachten. Daarnaast organiseren we excursies en gastlessen waarbij praktijkexperts van bedrijven actuele kennis inbrengen, Zo brengen we met onze opdrachtgevers en ons netwerk van bedrijven de praktijk dichtbij onze studenten. Bovendien maken zij kennis met een van de belangrijkste thema’s in onze tijd: duurzaam bouwen. Zo ontwikkelen onze studenten zicht tot vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.