Studenten Software developer bedenken oplossingen voor netcongestie
“Hoe kun je ICT-maatregelen op een slimme manier inzetten om netcongestie tegen te gaan?”, vraagt Mark Maljaars, adviseur bij Ekwadraat. “Dat gaan jullie vandaag – met onze hulp – ontdekken.” Op woensdag 25 mei 2022 gingen 12 tweedejaarsstudenten Software Developer van ROC Friese Poort op bezoek bij Ekwadraat, een Leeuwarder adviesbureau in duurzaamheid. Na een theoretisch inleiding mochten de jongeren zelf oplossingen bedenken voor omgang met het overvolle elektriciteitsnet.
Netcongestie
“Jullie horen waarschijnlijk steeds vaker de term netcongestie voorbijkomen”, vervolgt Maljaars. “Dit betekent dat het elektriciteitsnet met een capaciteitsprobleem kampt. Hierdoor kun je geen stroom meer invoeren, waardoor je zonnepanelen bijvoorbeeld worden uitgeschakeld wanneer de zon schijnt. Ook kunnen nieuwe bedrijven zich niet vestigen omdat ze niet aangesloten kunnen worden op het net. Netcongestie is tegenwoordig een grote kwestie en daarom denkt Ekwadraat hard na over oplossingen. Zo dragen we ons steentje bij om de Nederlandse energietransitie te versnellen.” Er zijn oplossingen voorhanden, weet Maljaars, “zoals het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod qua stroom en het veranderen van consumentengedrag. Ook door middel van batterijopslag of omzetting van stroom naar waterstof kun je de netcongestie gedeeltelijk het hoofd bieden.”
Oplossingen studenten
De studenten kwamen zelf ook met meerdere oplossingen. Zo presenteerden de jongeren een softwarematige oplossing die opwek en verbruik goed op elkaar afstemt. “Deze app zet huishoudelijke apparaten aan, zoals een wasmachine, wanneer je op de piek zit qua zonne-energieopbrengst. Wanneer je energie verbruikt op het moment van opwek gaat het niet het elektriciteitsnet op. Op die manier creëer je een soort lokale oplossing voor de netcongestie”, legt de adviseur van Ekwadraat de studentenplannen uit. Marco Hoekstra, docent bij ROC Friese Poort, vult aan: “Een ander groepje stelde voor zonnepanelenreflectors op de maan te plaatsen. Hiermee vang je ’s nachts zonlicht op waardoor je zonne-energie verkrijgt. Dit plan is echter iets te ambitieus!”
Hoekstra is te spreken over dit duurzame avontuur in samenwerking met Ekwadraat. “Het is belangrijk voor onze jongeren om praktijkkennis op te doen bij het bedrijfsleven. Bovendien krijgen ze ook als burger te maken met maatschappelijke issues zoals de energietransitie. Door deze praktijkcases komen ze in het echte leven te staan en dit helpt hen in hun ontwikkeling richting volwassenheid.”
Levensecht onderwijs
Duurzame avonturen, zoals deze in samenwerking met Ekwadraat over de netcongestie, zijn voorbeelden van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.”
RIF Gas 2.0
Ekwadraat is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel om jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. ‘In dit project waarin wij samenwerken met alle ROC’s in Friesland, Groningen en Drenthe zijn wij trekker van het thema energiebesparing en duurzaamheid’, vertelt Roeland Westra van ROC Friese Poort. ‘Ons Centrum Duurzaam organiseert samen met bedrijven zoals Ekwadraat duurzame avonturen voor onze studenten.’ De andere thema’s van RIF Gas 2.0 zijn waterstof en geothermie.