Studenten Sneek bereiden zich voor op verduurzamen winkel

‘Welkom bij een eerste kennismaking met duurzaamheid’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. ‘Dit thema speelt in alle sectoren, dus ook in de retailomgeving. De duurzame kennis die jullie vandaag opdoen, is van belang voor een naderende studieopdracht.’ Op woensdag 9 januari 2019 bezochten 12 studenten Handel en Ondernemerschap uit Sneek het Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Daar deden ze inspiratie op voor een duurzaamheidsopdracht bij hun stagebedrijven met als kernvraag: hoe verduurzaam ik mijn winkel?

Bekijk hier een foto-impressie van het bezoek aan Centrum Duurzaam

3D-printing
Docent Dedmer Tuinstra leidde de duurzame inspiratiedag in met een workshop 3D-printing. ‘Deze techniek wint snel aan populariteit en is behulpzaam in onder andere de auto-industrie, luchtvaart en medische sector. Om een product te kunnen printen, is echter eerst een ontwerp nodig. Vandaag maken jullie een eigen model van een sleutelhanger in het computerprogramma Tinkercad.’ Door met de software vormen als kubussen en cilinders samen te voegen, ontstaat er een productontwerp. De 3D-printers in de Innovatiewerkplaats vertalen deze softwarecreaties vervolgens naar printbare artikelen.

Duurzame ontwikkelingen
In de retailsector – de toekomstige werkomgeving van de studenten – zijn veel verduurzamingsmaatregelen te nemen. Daarom presenteerde Durk Reitsma, docent Installatietechniek, ’s middags de duurzame ontwikkelingen in het Duurzaam Doen Huis. Daar leerden de studenten over het bestaan van infraroodverwarming, een klimaatgordijn en ledverlichting.

Stageopdracht
Peter Koning, docent Economie bij ROC Friese Poort-vestiging Sneek, vindt het bezoek aan Centrum Duurzaam van grote waarde voor zijn studenten. ‘Het is belangrijk dat we studenten van de studierichting Handel en Ondernemerschap laten kennismaken met duurzaamheid. Ze kunnen dit thema bovendien praktisch toepassen in hun stageomgeving. Ze hebben enige tijd geleden al praktijkervaringen opgedaan bij bedrijven. Binnenkort keren ze daar terug en dienen ze de duurzaamheid van hun stagewerkgever in kaart te brengen. Bovendien moeten de studenten met een verbeteringsadvies komen.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Zij werken hier met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Op deze locatie stelt Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort haar kennis ter beschikking aan de regio. Bovendien leidt zij de duurzame vakmensen van de toekomst op en draagt daarmee bij aan de Friese economie.

Bekijk hieronder een video (vertoond tijdens de les aan de studenten) over één van de medische toepassingen van 3D-printing:

Luke’s 3D Printed e-NABLE Hand – Ultimaker: 3D Printing Story

This 3D printing story about Luke and his e-NABLE 3D printed hand is truly inspirational. Little Cool Hand Luke is one of the most positive human beings we’ve ever met. Let us know in the comments below what you think of the amazing e-NABLE organization.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.