Studenten Smart Energy ontdekken toekomstige werkveld bij Strukton Worksphere

‘Met deze online gastles willen we onze studenten Smart Energy een concreter beeld geven van hun toekomstige werkzaamheden’, vertelt Astrid de Jonge van ROC Friese Poort. ‘Normaal gesproken gaan we met onze studenten bij de deelnemende bedrijven langs. Of ze komen bij ons op school’. Dinsdag 16 februari 2021 bracht Strukton Worksphere online in beeld dat het bedrijf actief is op het gebied van duurzaamheid, innovatie, verminderen gasverbruik, slim en groen. ‘Dat betekent dat je binnen ons bedrijf je eigen pad kunt kiezen door de vele specialisaties’, geeft Emma Rijpstra van Strukton Worksphere aan.

Full service bouw en techniek
‘Wij zijn een full-service bedrijf op het gebied van bouw en installatietechniek’, legt Arie Haan van Strukton Workspher uit. ‘We beheren en onderhouden gebouwen en doen serviceprojecten zoals nieuwbouw en renovatie. Ook zijn we vanuit Leeuwarden actief in beveiliging en industriële automatisering. Dit betekent dat je bij ons zowel werktuigbouwkundige werkzaamheden doet als werkzaamheden op het gebied van elektrotechniek. Projecten die je bij ons kunt doen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van slimme bemetering, het vervangen van luchtbehandelingskasten, het upgraden van industriële installaties en het beheren van zorgdomotica. Met een diploma Smart Energy kunnen jullie bij ons kiezen uit diverse functies zoals service monteur, service technicus, monteur installatietechniek en servicemonteur elektrotechniek’.

Smart Energy
‘Studenten die kiezen voor deze vernieuwde opleiding kiezen voor een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, licht Astrid de Jonge toe. Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren. In leerjaar 3 en 4 lopen de studenten een betaalde stage bij de installatiebedrijven die participeren in deze opleiding. ‘Dit is een brede opleiding die studenten een mooie startpositie geeft op de arbeidsmarkt. Met deze opleiding kunnen de studenten alle kanten op’, vult Emma Rijpstra aan. Naast leren door theorie en praktijkonderwijs in de technische werkplaatsen leren de studenten in het Duurzaam Doen Huis en door levensecht projectonderwijs.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort studenten op tot duurzame vakmensen van de toekomst.

Levensecht onderwijs
Deze gastles is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Op deze manier verbinden we onze studenten als young professionals aan de professionals van bedrijven’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Samen met het bedrijfsleven bereiden we onze studenten voor op de toekomstige werksituatie’. Door tijdens de opleiding met uiteenlopende duurzame onderwerpen kennis te maken, ontwikkelen studenten zich tot vakmensen van de toekomst. ‘De hele maatschappij maakt de omslag richting duurzaamheid. Deze transitie begint op school’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.