Studenten service medewerker gebouwen in Duurzaam Doen Huis

‘In het kader van duurzaamheid in beroep interviewen onze studenten hun stagebedrijf’, vertelt Astrid de Jonge, docent van ROC Friese Poort. ‘Het interview is vooral gericht op wat het bedrijf aan duurzaamheid doet. Hoe maakt het bedrijf duurzaamheid zichtbaar?’. Dinsdag 30 mei 2017 volgden 14 eerstejaars studenten service medewerker gebouwen de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn bedrijf ’in het Duurzaam Doen Huis. Een praktische kennismaking met duurzame technieken als voorbereiding op het interview.

Klik door en beleef de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning? in het Duurzaam Doen Huis

Hoe verduurzaam ik mijn bedrijf?
Verduurzamen is keuzes maken. Keuzes maken in investering, besparing en CO2 uitstoot. ‘Maak duurzame keuzes op basis van de trias energetica’, is de tip van Durk Reitsma, docent installatietechniek van ROC Friese Poort. ‘In deze workshop ga je ontdekken welke energiebesparende maatregelen er zijn op basis van de trias energetica’. De eerste stap in de trias energetica is het beperken van de energievraag. Dit is mogelijk door isolatiemaatregelen’. Stap twee is het zelf opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en bio. De laatste stap is om technische installaties zo efficiënt mogelijk te laten werken. Deze praktische workshop is een actieve werkvorm van Centrum Duurzaam in samenwerking met Tolsum Energie Advies en Oldenboom Meinesz.

Duurzaam Doen Huis
In 2050 zijn er geen woningen en bedrijfspanden in Nederland met een gasaansluiting. ‘We spelen met het Duurzaam Doen Huis in op deze duurzame ambitie’, zegt Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen.  Vanaf 2020 bouwt Nederland volgens de BENG maatregel: bijna energie neutraal gebouwd. In 2018 geldt dit al voor overheidsgebouwen. ‘Voor alle nieuwbouw in Nederland zie ik het wel gebeuren, maar we staan wel voor een uitdaging als je kijkt naar de bestaande voorraad in woningen en gebouwen’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.