Studenten ROC Friese Poort wonen gestuurde boring voor zonnepark bij

‘Het is leuk om de jongeren wat te mogen vertellen over ons werk’, vindt projectmanager Harm Swart van Liander. ‘Ze zitten nu nog op school, maar krijgen tijdens een ochtend als deze een beeld van het werk dat ze later kunnen doen.’ Op donderdag 12 december 2019 woonden tientallen studenten en docenten van ROC Friese Poort een gestuurde boring mee, uitgevoerd door Pol-Verkley. Ook vertelde projectmanager Swart wat de rol van zijn werkgever Liander binnen dit traject is.

Elektriciteitsnet Liander
In Leeuwarden wordt druk gewerkt aan de aanleg van zonnepark De Zwette, een van de grotere parken van Friesland. Om dat park aan te sluiten op het elektriciteitsnet van Liander legt men nieuwe elektriciteitskabels aan. Vervolgens sluiten professionals die aan op een onderstation in de buurt. Een deel van die kabels loopt onder het terrein van de ROC Friese Poort-vestiging aan de Anne Wadmanwei, op een aantal meter diepte. Toen Liander contact zocht met de school voor verdere afstemming, ontstond het idee voor een leerzame ochtend. ‘Als jullie ons de werkzaamheden laten zien en uitleggen wat voor werk jullie doen, hebben wij er geen probleem mee dat het werk plaatsvindt bij onze school’, zo vertelde de onderwijsinstelling.

Gestuurde boring
Het werk bestond uit een gestuurde boring door Pol-Verkley. Daarbij trekt men kabels door de grond met een grote boormachine. Een deel van de studenten kreeg tekst en uitleg over de werkzaamheden, terwijl de andere jongeren binnen informatie kregen over het werk van Liander en de betrokken aannemers.

Projectmanager Harm Swart kijkt met een tevreden gevoel terug op de ochtend. ‘De studenten waren enthousiast en stelden goede vragen, dus volgens mij was het geslaagd!’

Levensecht onderwijs
Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is aanjager van hybride, levensecht onderwijs. ‘Naast regulier theoretisch onderwijs willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen. Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. ‘De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst’, aldus Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.