Studenten ROC Friese Poort winnen duurzame Hibertad Challenge 2020

Drie eerstejaarsstudenten Bouwkunde van ROC Friese Poort hebben met hun ontwerp voor een circulaire, verplaatsbare woonzorgunit de Hibertad Challenge 2020 gewonnen. Halbe Vlietstra overhandigde donderdagmiddag 9 juli 2020 namens sponsor Oldenboom de felbegeerde wisselbokaal aan de studenten. Ook ontvingen zij een geldsom van 250 euro. Tijdens de Hibertad Challenge streden zes Nederlandse ROC’s om het beste duurzame ontwerp voor opdrachtgever Baalderborg Groep. Deze instelling levert zorg aan mensen met een verstandelijke of fysieke beperking.

Verrassend ontwerp
De Challenge-winnaars van ROC Friese Poort hadden tijdens de wedstrijd concurrentie van tweede- en derdejaarsstudenten. Ze wisten de vakjury echter te overtuigen met een verrassend, doordacht ontwerp. ‘De opdracht was een woonzorgstudio- en appartement te ontwerpen’, vertelt Maartje Berenschot, docent Bouwkunde bij ROC Friese Poort. ‘Bas van Dijk, Bianca Mollema en Robin Smits kwamen op het idee hun zorgunits in een kwartcirkel op te stellen, daarbij rekening houdend met de zonnestand en opbrengst van de zonnepanelen in het ontwerp. Ook zorgde deze opstelling ervoor dat de – uit bamboe gefabriceerde – vaste zonwering ’s zomers het zonlicht buitenhoudt en daarmee opwarming voorkomt. In de winter valt het licht echter onder de zonwering door, met opwarming van de woonzorgunit tot gevolg. Ook gebruikten de jongeren duurzaam sloophout, rockpanel-bekleding en kurk in hun ontwerp. Dat laatste viel de jury op; dit wordt niet vaak toegepast in ontwerpen. Het was een knap, verrassend concept’, besluit Berenschot.

Anders bouwen dan voorheen
Ook sponsor Oldenboom, leverancier van duurzaam hout en plaatmateriaal, blijkt in de persoon van Halbe Vlietstra onder de indruk van het ROC Friese Poort-ontwerp. ‘In een zorgunit staat zorg voorop’, vertelt hij. ‘De studenten van ROC Friese Poort hebben hier goed rekening mee gehouden. Hun ontwerp biedt ruimte aan brede deuren, alarmsystemen en duurzame aspecten als het gebruik van zonlicht en bijbehorende temperatuurbeheersingsmethoden. De Hibertad Challenge bestaat om aan te tonen dat bouwen ook anders kan. Het plan van de winnende studenten past geheel binnen deze filosofie. Bovendien presenteerden Bas, Bianca en Robin hun plannen op een heldere manier tijdens de digitale pitch’, aldus Vlietstra. De winnaars zelf blijven bescheiden onder alle loftuitingen. ‘Deelname aan de Hibertad Challenge was leerzaam voor ons’, vertellen ze. ‘We weten nu veel meer over duurzaamheid en zorg dan voorheen. Ook het ontwerpproces was een nuttige ervaring. Het is leuk wanneer je iets kunt ontwerpen dat afwijkt van het normale.’

Gedegen voorbereiding
Het bijzondere aan dit project is dat de studenten ter voorbereiding op hun project informatie hebben ingewonnen bij de afdeling Zorg & Welzijn binnen ROC Friese Poort. Hier kregen ze van andere studenten uitleg over waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden als je je in een rolstoel voortbeweegt en hoeveel ruimte een tillift in beslag neemt. Ook bezochten de studenten het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort Centrum Duurzaam. Daar leerden zij de basisbeginselen van duurzame installaties, zoals zonneboilers, warmtepompen en lage temperatuurverwarming (ltv). De uitwerking van het project en de digitale pitch hebben de studenten vervolgens volledig online moeten voorbereiden vanwege de sluiting van de school in verband met het coronavirus.

Duurzaam onderwijs ROC Friese Poort
Deelname van haar studenten aan de Hibertad Challenge past binnen de duurzaamheidsfilosofie van ROC Friese Poort. Zo streeft de onderwijsinstelling naar 100% CO2-neutraal onderwijs in 2030. Ook beschikt ROC Friese Poort over energieneutrale gebouwen in Leeuwarden en Drachten en huisvest het een kenniscentrum op duurzaamheidsgebied: Centrum Duurzaam.

Bekijk hieronder de winnende presentatie:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.