Studenten ROC Friese Poort met solarboot op Emotiondag Appelscha

‘Wij willen laten zien dat onze studenten Middenkader Engineering in Drachten volop meedraaien in de nieuwe technieken’ , vertelt Oscar Admiraal van ROC Friese Poort. ‘Daarom zijn we met onze solarboot en onze elektrische driewielers op de Emotiondag in Appelscha’.  Appelscha was zaterdag 1 juli 2017 even het centrum van de wereld als het gaat om elektrisch vervoer.

Solarboot
In november 2015 zijn de studenten begonnen met het zonnebootproject. De vraag “Hoe bouw je de beste en snelste zonneboot?” stond centraal. Om kennis en inspiratie op te doen, heeft het team een bezoek gebracht aan de beurs ‘Boot Holland’ in het WTC Expo Leeuwarden. Met veel nieuwe ideeën kwamen de studenten terug. “En toen kon het echte werk beginnen. De oude boot is omgetoverd tot een compleet nieuwe boot, alleen de romp is gespaard gebleven. Bij ons gaat het er dit jaar vooral om zoveel mogelijk gewicht te besparen. Daarnaast vaart onze zonneboot enkel op een accu en zonne-energie”, aldus teamlid Bauke Procee.

E-motiondag
Naast de zonneboot waren vele grote merken van elektrische auto’s aanwezig zoals Tesla en Renault. Ook kon het publiek  elektrische fietsen, scooters en zelfs motoren testen. Installatiebedrijven uit Appelscha en omgeving gaven voorlichting over thuis opladen en gebruik van groene stroom, bijvoorbeeld met zonnepanelen.  In de tent waren sprekers zoals Jan Terlouw, Roel Swierenga en Jan Vos die spraken over duurzame thema’s waaronder een visie op de snel veranderende elektronische wereld.

Frisian Eco Car
In 2015 was ROC Friese Poort aanwezig op de Emotiondag met de Frisian Eco Car van Centrum Duurzaam. Binnen dit project werken studenten van de opleiding Techniek van ROC Friese Poort samen met bedrijven zoals Frisian Motors en MG Electronics aan het ontwikkelen van een duurzaam voertuig met een modern uiterlijk. De Frisian Eco Car biedt nieuwe kansen voor elektrisch vervoer voor stad, natuur en zorg.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.