Studenten ROC Friese Poort Sneek bouwen mee aan ECOkubus in Noorwegen

Afgelopen weken werkten studenten Bouwkunde van ROC Friese Poort Sneek in Noorwegen mee aan de bouw van de ECOkubus. Dit is een zelfvoorzienende woonunit gericht op het monitoren van de energiehuishouding en maakt deel uit van een internationaal project, waarbij het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van energiezuinig bouwen het doel is. Ook in Leeuwarden bouwen studenten van ROC Friese Poort bij Centrum Duurzaam aan een ECOkubus.

Klik door voor een foto impressie van de bouw van de ECOkubus in Noorwegen

Leerervaringen
Onder begeleiding van docenten Bouwkunde bouwden bouwstudenten van niveau 2 en 3 in Noorwegen mee aan de ECOkubus. Rienk van der Veen (Lemmer), klasgenoot Ferk Robijns (Workum), Jochum de Jong (Ferwoude) en Remko van der Hoek (Spannum) beamen dat ze veel geleerd hebben. “We kregen via de Noorse school een appartement ter beschikking. Daar moesten we ons zelf redden. Daardoor zijn we een stuk zelfstandiger geworden. Ook is ons Engels in korte tijd met sprongen vooruit gegaan”. Naast de bouwwerkzaamheden aan de ECOkubus was er natuurlijk ook gelegenheid om de Noorse cultuur en de natuur rondom MosjØen beter te leren kennen.

Energiezuinig bouwen in Nederland en Noorwegen
De ECOkubus is een innovatieproject van Centrum Duurzaam voor bouw- en techniek studenten. Het doel is om een zelfvoorzienende woonunit te bouwen gericht op het monitoren van de energiehuishouding. In dit project werken studenten van verschillende opleidingen, zoals bouw en elektrotechniek, en verschillende vestigingen, Leeuwarden en Sneek, met elkaar samen. Nadat de ECOkubus klaar is leren bouwstudenten in praktijkopdrachten bijvoorbeeld over de effecten van luchtdicht bouwen en zongericht bouwen. Het unieke van de ECOkubus is dat ook studenten in Noorwegen bouwen aan een ECOkubus. Nu is het mogelijk om de energiehuishouding van beide kubussen met elkaar te vergelijken op basis van energiemonitoring.

Internationalisering
ROC Friese Poort stimuleert studenten een stage of een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ROC Friese Poort gaat het komend jaar verder investeren in internationalisering. Deze buitenlandstage combineerde de bouw van de ECOkubus met de aandacht voor duurzaamheid binnen de opleiding.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.