Studenten ROC Friese Poort plaatsen WES Tulipo windmolen

‘We willen dat onze studenten praktijkervaring opdoen met hernieuwbare energiebronnen’, benadrukt Siebren Brouwer, docent van ROC Friese Poort. ‘En windenergie is een voorbeeld van hernieuwbare energie’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam aan. Studenten Middenkader Engineering kregen de praktijkopdracht in de vorm van een project om een WES Tulipo windmolen op te bouwen en te plaatsen als onderdeel van het Duurzaam Doen Huis. Vrijdag 23 juni 2017 plaatsten de studenten de windmolen op het buitenterrein van ROC Friese Poort op de Anne Wadmanwei 6 in Leeuwarden.

Klik door voor een foto impressie van de plaatsing van de WES Tulipo windturbine

WES Tulipo
‘Deze windmolen hebben we overgenomen van Green Energy Services uit Franeker’, legt Siebren Brouwer uit. ‘Een leerzame uitdaging voor onze studenten om deze windturbine opnieuw op te bouwen’. Zo zijn er veel mechanische onderdelen zoals de tandwielkrans, de kruimotor, de rotorkop, de twistdetector en de magneetrem die de studenten weer in bedrijf stellen. ‘Ook de besturingskast is interessant voor onze studenten’. Zo besturen de studenten de windmolen op afstand op basis van PLC en maken ze de opgewekte stroom geschikt voor het energienet. ‘Het is de tweede windmolen zodat we verschillende type windturbines met elkaar kunnen vergelijken’. De andere windmolen is een Fortis Montana.

Levensecht projectonderwijs
Het opbouwen en plaatsen van een windmolen door studenten van ROC Friese Poort is een voorbeeld van een innovatieproject. ‘In deze projecten werken we samen met bedrijven als GES Franeker en Mocotech en daarom spreken we over levensecht projectonderwijs’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam . ‘Onze studenten werken aan een echte opdracht’. Er is sprake van een samenwerking tussen studenten, docenten en het bedrijfsleven.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis laat studenten duurzame keuzes maken. Dit heeft alles te maken met het kiezen voor een nieuw energiesysteem op basis van hernieuwbare energiebronnen. In het Duurzaam Doen Huis staan praktijkopstellingen op het gebied van verwarming, afgiftesystemen, ventilatie, domotica, duurzame energieopwekking en verlichting. Deze duurzame en innovatieve praktijkopstellingen zijn gerealiseerd in samenwerking met fabrikanten uit Friesland en daarbuiten. ‘De uitdaging voor onze studenten is om installaties energiezuinig te maken en zelf energie op te wekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa’, aldus Roeland Westra.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.