Studenten ROC Friese Poort op excursie naar Schilderwerk Drachten en Europrovyl

‘Schilderen is een vak apart’, vertelt eigenaar Marcel Stuy van Schilderwerk Drachten. ‘Wij leren jullie vandaag de kneepjes van het vak.’ Op dinsdag 10 september 2019 gingen 13 tweedejaarsstudenten AOK niveau 3 en Servicemedewerker gebouwen niveau 2 op excursie. De jongeren van ROC Friese Poort bezochten Schilderwerk Drachten en Europrovyl in Leeuwarden.

Goed plamuren
Directeur Marcel Stuy heette de studenten van harte welkom en zette ze al snel aan het werk. De studenten kregen een oefening in plamuren, onder begeleiding van een vakschilder. De man had enkele goede tips voor de jongeren. ‘Gebruik voor een goed resultaat altijd een schoon plamuurmes. Wissel ook niet tussen verschillende messen, maar gebruik standaard je eigen materiaal. Het mes vormt zich dan naar je hand. Tijdens het plamuren moet je deze een fractie draaien en schuinweg naar je toe strijken.’ Ook verschillende plamuurvarianten kwamen aan bod. ‘Wanneer je binnen plamuurt, moet je geen 2-componenten-plamuur gebruiken. Deze variant bestaat uit twee gemengde producten, die vooral geschikt is voor grotere reparaties.’

Kunststof kozijnen
Vervolgens bezochten de jongeren de modernste kunststofkozijnenfabriek van Europa: Europrovyl in Leeuwarden. Daar doorliepen ze de gehele productiecyclus, van opdracht werkvoorbereiding tot eindcontrole en gereedmaken voor transport. ‘Het monteren van kunstof kozijnen kan op meerdere manieren’, aldus een medewerker van het bedrijf. ‘Het kan met kozijnankers of met -schroeven. In de meeste gevallen doorboor je eerst het kozijn waarna je het verankert met een schroef. Kozijnankers kunnen ook van pas komen. Dit zijn strips die je op buitenkant van een kozijn kan klikken. Vervolgens schroef je ze vast.’ Ook op duurzaamheidsgebied zijn kunststof kozijnen een goede keuze. Er is dan minder houtkap nodig. Ook qua onderhoud en levensduur scoort dit materiaal goed.

Levensecht onderwijs
Het bezoek aan Schilderwerk Drachten en Europrovyl is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Studenten treden dan buiten theoretische kaders en doen levensechte ervaringen op binnen het bedrijfsleven. Bovendien komen ze in aanraking met een van de grootste thema’s van onze tijd: duurzaamheid.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.